Hranom se izborite protiv nazeba

Ako tokom zime lako dobijete grip, ako vas kijavica ne napušta, a kašalj vam čest gost, možda je u pitanju vaš način ishrane koji je pogrešan za to doba godine. Možda se ne hranite hranom koja jača vaš imuni sistem. Šta uraditi? Hraniti se onim što sadrži antioksidantne supstance, kao što su selen, cink i vitamini C, E, A, koji su  u stanju da stimulišu prirodni odbrambeni system protiv virusa i bakterija.

Hranom protiv nazeba

Koje namirnice stimulišu imunitet?

Kupusno povrće – Sve vrste ovog povrća (kupus, kelj, brokoli, raštan, i dr.) sadrže visok procenat C vitamina, a osim toga selen i betakaroten, koji se u organizmu pretvaraju u odbrambeni A vitamin.

Maslinovo ulje – Dovoljno je uzeti 2 do 3 kašike ovog ulja, ali i druga ulja kao što su hladno ceđeno suncokretovo i ulje kikirikija. To su vrlo zdrava ulja, jer sadrže visok procenat E vitamina.

Beli luk – Dva čena belog luka dnevno deluju kao prirodni antibiotic protiv infekcija.

Kornfleks – Mogu se naći i oni koji su obogaćeni mineralnim solima i vitaminima. Vrlo su preporučljivi protiv sezonskih nazeba.

Krompir – Sadrži visok procenat C vitamina. Najbolje je ispeći ga u rerni ili u tiganju, jer ako se kuva gubi dosta C vitamina.

Morski plodovi – Špageti sa dagnjama, rižoto sa gamborima (račićima), mušule … Tri puta nedeljno preporučljivo je pojesti jelo pripremljeno sa plodovima mora, jer oni sadrže cink, vrlo značajan za imunološki sistem. Zatim, sadrže mnoge vitamine, naročito B1 i B2, kao i selen koji neutrališu efekte slobodnih radikala.

Ne treba zaboraviti

Paradajz - Sadrži vitamin C i karotenide koji imaju antioksidantsko dejstvo, a i  likopen (pigment koji daje crvenu boju) koji je, prema novijim istraživanjima, izvanredan za borbu protiv slobodnih radikala.

Jabuka - Kažu da ako se pojede po jedna jabuka dnevno, lekar nam nije potreban. Njeni efekti su visok procenat flavonida koji su antioksidansi i pektina koji su čistači organizma od svega što nije trebalo pojesti.

Peršun – Sadrži oko 162 mg C vitamina i zimi ga treba uzimati u što većim količinama, sa ribom, rižotom, u čorbama.

Primjedbe