Marmelada od mandarina (klementina)

Mandarine su ove godine bile vrlo lošeg kvaliteta. Razlog mi nije poznat, ali znam da skoro nisam pojela finu, slatku i svežu mandarinu. Tako sam došla do ideje da napravim domaću marmeladu za koju su potrebne baš takve starije mandarine. I evo u ovom postu recepta za nju.

Potrebno je (za 3 tegle od 0,8 l): 1 kg mandarina, što starijih, 1 kg šećera, štapić vanile.

Marmelada od mandarina

Priprema: Operite i osušite mandarine, odstranite peteljke, presecite ih napola vodoravno i uklonite semenke. Stavite u jednu veliku šerpu mandarine, šećer i vanilu presečenu uzduž na pola. Promešajte dobro, pokrijte i ostavite da odstoji preko noći. Prebacite zatim voće i sok koji je pustilo u jednu široku šerpu sa debljim dnom, a zatim stavite da provri na tihoj vatri. Ostavite da polako kuva, mešajući i skidajući penu povremeno.

Kad voće postane prozirno i tečnost od kuvanja pihtijasta, sipajte u tegle, zatvorite ih i okrenite na poklopac. Posle 10 minuta ponovo okrenite u normalan položaj i dobro ih rashladite pre nego što ih odložite.

Primjedbe