Školjke u umaku sa kus-kusom

Potrebno je (za 4 osobe): 1 kg vongola (ili drugih školjki – dagnje), 300 gr pirea od paradajza, kus-kus ranije pripremljen 100 gr, 50 gr očišćenog graška, beli luk, timjan, sveža ljuta papričica, 1 mlad crni luk, 1 komad sveže zelene paprike, maslinovo ulje, so.

Školjke i kus-kus

Priprema: Očistite školjke, operite ih pod mlazom vode više puta. Potom ih stavite u šerpu sa malo vode, malo ulja, dodajte 1 čen belog luka, timjan i komadić ljute papričice. Poklopite i pustite da se na jakoj vatri školjke otvore. Kada su se školjke otvorile, izvadite meso i ostavite ga na stranu, a tečnost u kojoj su se kuvale procedite.

U drugu šerpu sipajte 120 ml vode, malo soli, stavite na vatru da proključa, pa dodajte očišćen luk isečen na kolutiće, zelenu paprika na kockice i grašak. Kada je gotovo, sipajte preko kus-kusa i promešajte.

Kus-kus raspodelite u 4 male modle i pritisnite. Zagrejte paradajz pire, dodajte vongole sa tečnošću u kojoj su se kuvale i pustite da priključa. Nakon par minuta sipajte „čorbicu“ u tanjire, odozgo iz kalupa pažljivo izručite kus-kus. Ukrasite školjkama.

Primjedbe