Potrebno je (za 30 komada):
- Sa ananasom: 100 gr ananasa (kompot), 80 gr kristal šećera, 8 gr želatina u listovima, 5 gr putera, ½ kesice pektina.
- Sa ribizlama: 100 gr ribizla, 80 gr kristal šećera, 8 gr želatina u listovima, 5 gr putera, ½ kesice pektina.
- Sa lajmom: 1 dcl proceđenog soka od lajma, 80 gr kristal šećera, 8 gr želatina u listovima, rendana korica od 1 lajma, 5 gr putera, ½ kesice pektina.
- Sa narandžom: 1 dcl proceđenog soka od narandže, 80 gr kristal šećera, 8 gr želatina u listovima, rendana korica od 1 narandže, 5 gr putera, ½ kesice pektina.
- Za posipanje: Kristal šećer.
![]() |
Voćni žele |
Priprema:
- U 4 posude stavite predviđene količine želatina u hladnu vodu da omekša.
- Odvojeno propasirajte ananas i ribizle i dobijeni pire stavite u 2 posude.
- U ostale dve sipajte sok od lajma i narandže sa pripadajućom rendanom koricom.
- Potom je postupak isti za žele od svih vrsta voća. Dodajte pektin i stavite na vatru da proključa, dodajte šećer i puter i ostavite da vri 5minuta.
- Sklonite sa vatre, dodajte oceđeni želatin (dobro ga stisnite) i promešajte da se rastvori.
- Sipajte masu u duguljasti plitki kalup (visine 1,5 cm) i ostavite da se prohladi, pa potom stavite u hladnjak najmanje 6 sati. (Ukoliko želite da napravite kuglice, stavljajte masu u male kalupe obložene pek papirom i ostavite u hladnjak oko 5 sati da se stegnu).
- Isecite kocke
(ili vadite kalupom po izboru), uvaljajte ih u kristal šećer i
složite u papirne korpice.
Primjedbe
Objavi komentar