Sosovi, umaci i prelivi uz morsku ribu

Jela od morske ribe i rakova mogu da se obogate ako uz njih pripremite sosove ili umake. Sos se može služiti uz ribu ili ribu možete pripremiti u umaku, najčešće od paradajza sa belim lukom (na primer trilje ili bakalar). Postoji više načina za pripremu preliva, umaka i sosova koje možete služiti uz morsku ribu, rakove i školjke.

Riaba u umaku

Jednoj grupi pripadaju sosovi koji se prave od riblje supe (ili soka koji nastaje prilikom pripreme ribe) i osnove koja se pravi od brašna i putera u jednakim količinama. Delikatnog su ukusa, a kalitet ovih sosova zavisi od sastojaka supe koju ćete pripremiti. Supa se priprema od kostiju, ostataka ribe (kada filetirate ribu), ribljih glava. Za pravljenje ovih supa koristite isključivo belu ribu, kao što je list ili ronbun. Ne preporučuju se masne ribe kao što je losos i plava riba. Supi se doaje povrće, timijan i peršunov list, a umesto crnog luka bolje je upotrebiti praziluk ili slatki crveni luk. Možete dodati i glave i klešta rakova. Ovi sastojci se nalivaju vodom u koju se dodaje malo belog vina i nekoliko kapi limunovog soka. Kada supa počne da vri, utišajte vatru i kuvajte još oko 30 minuta, skidajući penu. Na kraju, posolite po ukusu i supu procedite. Na 1 l vode stavite oko 500 gr ostataka ribe i 100 gr povrća (luk, mrkva, peršun). Krajnji rezultat zavisi od kaliteta svih sastojaka. Sve treba da bude najkvalitetnije, uključujući i vino. Kada je supa gotova, dodaje se u brašno proprženo na puteru. Može se dodati i začinsko bilje.

Osnova ovog sosa može da bude i sok koji nastaje prilikom pripremanja ribe i u tom slučaju zamenjuje supu. Na primer Bercy, Nantua, Normana. Ovo su klasični sosovi velike francuske kuhinje, idealan su pratilac fileta ili komada bele ribe kuvane na pari. Uz rakove i jastoge idealan pratilac je kardinal sos, čije ime potiče od crvene boje koju dobijaju rakovi tokom kuanja. Osim uz rakove, ovaj sos se dobro slaže i sa nekim vrstama riba, na primer brancinom.

Recepti za pripremu soseva i umaka uz morsku ribu

Mnogobrojni su i recepti za pripremanje ribe u umaku od paradajza sa belim lukom. Na ovaj način pripremaju se strilje ili bakalar. Takođe, umak na američki način služi za pripremanje jastoga. Takođe, sve vrste rakova se mogu pripremati u umaku od paradajza i ukoliko se služe uz pirinač ili testeninu (rezanci ili druga testa) predstavljaju kompletan obrok.

Supa od ribe može posebno da se služi kao početak obroka, a istovremeno je i odlična osnova za pripremu različitih sosova.

Petnaest-ak različitih pojednostavljenih recepata za sosove uz morsku ribu, rakove i školjke možete pronaći u PDF formatu, na datom linku.

Primjedbe