Desert od dinje sa domaćim keksom

Potrebno je: 2 manje dinje, 80 gr šećera, 2 kašike belog ruma, listići nane, limun..

Priprema: Presecite 1 dinju na pola, očistite od semenki i iz nje izvadite kašičicom loptice dinje. Ostavite ih u činiju. Drugu dinju očistite od semenki, oljuštite koru sa cele dinje, iseckjte je i izmiksajte sa šećerom, rumom i ubacite listiće nane. Sipajte u činiju sa komadićima dinje. Ukrasite sa celim listićima nane i tankim lajsnama limunove kore.

Uz ovaj desert poslužite keks koji ćete sami napraviti.

Desert od dinje

Recept za domaci keks

Potrebno je: 300 gr brašna, 120 gr šećera, 120 gr putera, kašika soka od narandže, malo soli.

Priprema: Sipajte šećer i 10 cl vode u šerpu I stavite na vatru da provri 4 minuta, a zatim smesu ohladite. U činiji između prstiju pomešajte brašno, so i puter, pa preko toga sipajte sirup i sok od narandže. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.

Zatim testo rastanjite na debljinu od 8 mm i nožem izvadite oblike koje želite (štanglice, krugove, štapiće), pa ih posložite na podmazan pleh. Pecite 20 minuta na slabijoj vatri, keks ne treba da porumeni. Ostavite ih da se ohlade, skinite sa pleha i složite u metalnu kutiju, u kojoj ih možete čuvati do mesec dana.

Primjedbe