Potrebno je: 2 manje dinje, 80 gr šećera, 2 kašike belog ruma, listići nane, limun..
Priprema: Presecite 1 dinju na pola, očistite od
semenki i iz nje izvadite kašičicom loptice dinje. Ostavite ih u činiju. Drugu
dinju očistite od semenki, oljuštite koru sa cele dinje, iseckjte je i
izmiksajte sa šećerom, rumom i ubacite listiće nane. Sipajte u činiju sa
komadićima dinje. Ukrasite sa celim listićima nane i tankim lajsnama limunove
kore.
Uz ovaj desert
poslužite keks koji ćete sami napraviti.
![]() |
Desert od dinje |
Recept za domaci keks
Potrebno je: 300 gr brašna, 120 gr šećera, 120 gr
putera, kašika soka od narandže, malo soli.
Priprema: Sipajte šećer i 10 cl vode u šerpu I
stavite na vatru da provri 4 minuta, a zatim smesu ohladite. U činiji između
prstiju pomešajte brašno, so i puter, pa preko toga sipajte sirup i sok od
narandže. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Zatim testo
rastanjite na debljinu od 8 mm i nožem izvadite oblike koje želite (štanglice,
krugove, štapiće), pa ih posložite na podmazan pleh. Pecite 20 minuta na
slabijoj vatri, keks ne treba da porumeni. Ostavite ih da se ohlade, skinite sa
pleha i složite u metalnu kutiju, u kojoj ih možete čuvati do mesec dana.
Primjedbe
Objavi komentar