Slatki desert od glaziranih kestena

Potrebno je: 1 kg kestena, 500 gr šećera, šipka vanile.

Ušećereni kesteni

Priprema:

  1. Zasecite kestenje na trbušastom delu (u obliku krsta), pažljivo da ne oštetite plod. Malo po malo kuvajte ih po 4 minuta u kipućoj vodi, ocedite i još tople ogulite uklanjajući i tanku kožicu (ukoliko vam ne polazi za rukom uronite ih još kratko u kipuću vodu).
  2. Stavite očišćen kesten u šerpu, sipajte hladnu vodu da ogrezne i stavite na vatru. Treba da tiho vri oko 15 minuta. Kuvane ih ocedite i ostavite na stranu.
  3. Stavite na vatru 3 dcl vode sa šećerom i šipkom vanile (zasecite je uzdužno) i ostavite da ključa 5 minuta. Dodajte kesten, pa kada voda proključa kuvajte još 1 minut. Ugasite vatru i ostavite kesten u sirupu 24 sata.
  4. Po isteku vremena stavite na vatru i kada proključa ponovo kuvajte 1 minut. Kesten treba ponovo da odstoji u sirupu sledećih 24 sata. Postupak ponovite i treći put.
  5. Ocedite kesten, stavite ga na rešetku da otkaplje i da se prosuši (potrebna su oko 3 sata). Složite ga u korpice od hartije.

Primjedbe