Slana torta od mesa i krompira

Potrebno je (za testo): 500 gr brašna, 120 gr putera, 1 jaje, so, puter i brašno za posipanje kalupa.

Za nadev: 600 gr svinjskog mesa (šnicle), 500 gr krompira, 400 gr crnog luka, 300 gr kelja, 200 gr sečene slanine, lorberov list, timjan, puter, suvo belo vino, so, biber.

Slana torta od svinjetine sa povrćem

Priprema:

  1. Nadev: Operite i očistite povrće, krompir isecite na kolutove debljine 5 mm, luk na kriške, kelj isitnite.
  2. Izdinstajte luk sa lorberom na malo putera, posolite, dodajte prst vina. Obarite kelj. Posebno izdinstajte krompir na malo putera, dodajte prst vode, posolite, pobiberite, pospite timjanom.
  3. Istanjite šnicle (tučkom za meso), posolite i pobiberite.
  4. Testo: Stavite na vatru 250 gr vode sa puterom i malo soli, pa kada proključa dodajte svo brašno i kuvajte testo uz energično mešanje, dok ne počne da se odvaja od posude. Gotovo prebacite na dasku za mešenje posutu brašnom, ostavite da se prohladi i kratko izmesite.
  5. Podmažite puterom i pospite brašnom dublji kalup prešnika 19 cm, dno prekrijte kružno isečenim pek papirom. Razvaljajte testo do 3 mm debljine i jednim delom obložite kalup, poravnajte ivice. Punite kalup mesom i povrćem naizmenično. Između redova stavljajte tanke režnjeve slanine.
  6. Prekrijte poklopcem od testa, dobro slepite ivice. Od ostatka testa napravite traku od koje ćete napraviti ukrasnu ivicu, kao i cvet koji ćete staviti u sredinu. Premažite tortu umućenim jajetom. U sredini i svuda okolo napravite otvore, u koje ćete staviti male cilindre od pek papira (“odžaci” koji služe da para izlazi dok se peče). Pecite u pećnici na 190 ⁰C oko 1 sat i 10 minuta.

Primjedbe