Potrebno je (za testo): 500 gr brašna, 120 gr putera, 1 jaje, so, puter i brašno za posipanje kalupa.
Za nadev: 600 gr svinjskog mesa (šnicle), 500 gr
krompira, 400 gr crnog luka, 300 gr kelja, 200 gr sečene slanine, lorberov
list, timjan, puter, suvo belo vino, so, biber.
![]() |
Slana torta od svinjetine sa povrćem |
Priprema:
- Nadev: Operite i očistite povrće, krompir isecite na kolutove debljine 5 mm, luk na kriške, kelj isitnite.
- Izdinstajte luk sa lorberom na malo putera, posolite, dodajte prst vina. Obarite kelj. Posebno izdinstajte krompir na malo putera, dodajte prst vode, posolite, pobiberite, pospite timjanom.
- Istanjite šnicle (tučkom za meso), posolite i pobiberite.
- Testo: Stavite na vatru 250 gr vode sa puterom i malo soli, pa kada proključa dodajte svo brašno i kuvajte testo uz energično mešanje, dok ne počne da se odvaja od posude. Gotovo prebacite na dasku za mešenje posutu brašnom, ostavite da se prohladi i kratko izmesite.
- Podmažite puterom i pospite brašnom dublji kalup prešnika 19 cm, dno prekrijte kružno isečenim pek papirom. Razvaljajte testo do 3 mm debljine i jednim delom obložite kalup, poravnajte ivice. Punite kalup mesom i povrćem naizmenično. Između redova stavljajte tanke režnjeve slanine.
- Prekrijte poklopcem od testa, dobro slepite ivice. Od ostatka testa napravite traku od koje ćete napraviti ukrasnu ivicu, kao i cvet koji ćete staviti u sredinu. Premažite tortu umućenim jajetom. U sredini i svuda okolo napravite otvore, u koje ćete staviti male cilindre od pek papira (“odžaci” koji služe da para izlazi dok se peče). Pecite u pećnici na 190 ⁰C oko 1 sat i 10 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar