Potrebno je (za 20 komada): 80 gr brašna, 220 gr šećera (od šećerne trske), 50 gr kako praha, 2 jajeta, 2 kašike mleka, 120 gr putera, 50 gr mlevenih oraha, 50 gr suvog grožđa, kesica suvog kvasca, so.
Za glazuru i
ukrašavanje: 150 gr
čokolade za kuvanje, 1 kašika jake crne kafe (instant/espresso), 20 celih
jezgra oraha.
![]() |
Smeđi kolačići sa celim orasima |
Priprema:
Potopite suvo
grožđe u mlaku vodu 10 minuta.
Prosejte
brašno, pomešajte ga sa kvascem, kakaom i malo soli. Sve zajedno dobro izmešajte
sa šećerom.
Umutite jaja sa
mlekom, dodajte mešavinu sa brašnom, mlevene orahe, oceđeno suvo grožđe (dobro
ga stisnite rukama) i ohlađeni istopljeni puter.
Pravougaonu
plitku tepsiju obložite pek papirom, izručite masu i pecite u prethodno
zagrejanoj pećnici na 180 ⁰C 30 minuta.
Ostavite da se testo ohladi, pa okruglom modlom isecite kolače.
Istopite na
pari čokoladu sa kafom, prelijte kolačiće glazurom, ukrasite polovinama oraha i
ostavite u hladnjak oko 2 sata da se glazura od čokolade stegne.
Primjedbe
Objavi komentar