Sitni smeđi kolačići sa celim orasima

Potrebno je (za 20 komada): 80 gr brašna, 220 gr šećera (od šećerne trske), 50 gr kako praha, 2 jajeta, 2 kašike mleka, 120 gr putera, 50 gr mlevenih oraha, 50 gr suvog grožđa, kesica suvog kvasca, so.

Za glazuru i ukrašavanje: 150 gr čokolade za kuvanje, 1 kašika jake crne kafe (instant/espresso), 20 celih jezgra oraha.

Smeđi kolačići sa celim orasima

Priprema:

Potopite suvo grožđe u mlaku vodu 10 minuta.

Prosejte brašno, pomešajte ga sa kvascem, kakaom i malo soli. Sve zajedno dobro izmešajte sa šećerom.

Umutite jaja sa mlekom, dodajte mešavinu sa brašnom, mlevene orahe, oceđeno suvo grožđe (dobro ga stisnite rukama) i ohlađeni istopljeni puter.

Pravougaonu plitku tepsiju obložite pek papirom, izručite masu i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici  na 180 ⁰C 30 minuta. Ostavite da se testo ohladi, pa okruglom modlom isecite kolače.

Istopite na pari čokoladu sa kafom, prelijte kolačiće glazurom, ukrasite polovinama oraha i ostavite u hladnjak oko 2 sata da se glazura od čokolade stegne.

Primjedbe