Paelja – Jelo od pirinča i plodova mora

Potrebno je (za 4 osobe): 1 pile, 1 pakovanje zamrznutih plodova mora (oko 500 gr), 400 gr zamrznutih ili 100 gr sterilisanih školjki bez ljuske, 2 paprike, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 4 kašike ulja, 250 gr pirinča (najbolje dugog zrna), 1 l pileće supe ili 1 kocka, 100 gr graška, so, biber, šafran, peršun, crne masline.

Paelja sa piletinom i plodovima mora

Priprema: 

  1. Pile oprati, osušiti i podeliti na 8 približno jednakih komada. Plodove mora ostaviti da se odmrznu na sobmoj temperaturi. Papriku ošistiti i iseći na rezance. Beli luk propasirati ili istucati. Pirinač ošistiti i oprati hladnom vodom.
  2. U šerpi zagrejati ulje (u Španiji se paelja priprema u specijalnoj plitkoj šerpi sa dva uha). Sve sastojke propržiti na jakoj vatri, zatim dodati pirinač. Preliti supom i začiniti šafranom. Kad voda provri, smanjiti vatru i krčkati na tihoj vatri oko pola sata. Šerpu povremeno protresti – ne mešati.
  3. U međuvremenu ocediti školjke. Ukoliko se koriste zamrznute školjke, treba ih prvo obariti u manjoj količini slane vode. Kada se otvore, izvaditi meso. Nekih 5 minuta pre kraja kuvanja grašak i školjke dodati u pirinač.
  4. Gotovu paelju posoliti i pobiberiti. Pre posluženja ukrasiti peršunom i maslinama iz kojih su izvađene koštice.

Primjedbe