Očaravajući ukus mirođije u jelima

Mirođija ili kopar (lat. Anethum graveolens) je dobro poznata začinska biljka očaravajućeg mirisa i ukusa, dok se o njenim lekovitim svojstvima manje govori. Plodovi su joj prilično gorki i ljutkasti, veoma aromatični, poput kima. Listovi su slabije arome, manje ljuti, a ukusom više podsećaju na anis.

Sveže iseckani listovi dodaju se salati od krastavaca ili paradajza, jelima od kelja, slatkog kupusa, varivima od boranije i graška. Upotrebljavaju se kao začin za jela od kravljeg sira, dodaju se maslacu, majonezu i sosovima. Delikatni su u sosu od krastavaca, jogurtu i kiselom mleku. Sos od mirođije priprema se uz jela od rečne i morske ribe, ovčetinu, kotlete, kuvanu govedinu. Losos kuvan u mirođiji jedan je od vrhunskih skandinavskih specijaliteta.

Listove treba dodati jelu neposredno pred završetak kuvanja, jer se dugim kuvanjem gubi ukus i samo tako se može dobiti očekivana aroma. Seme mirođije, štitovi sa nezrelim plodovima i cela biljka koriste se za kiseljenje krastavaca i turšiju.

Kao narodni lek, mirođijina voda se vekovima koristi kao sredstvo protiv grčeva kod beba. Priprema se tako što se kašika samlevenog semena namače u toploj vodi više sati, a zatim se rastvor ocedi i zasladi sa medom. Odraslima se daje kašika, a deci kašičica ove tečnosti. Taj napitak takođe podstiče apetit, a potpomaže i nadolaženje mleka kod dojilja. Seme mirođije se ponekad žvaće kao digestiv. Destilacijom pomoću vodene pare iz zrelih, zdrobljenih plodova, dobija se etersko ulje koje otklanja nadimanje.

U prilogu ovog posta je i jedan fini recept za čorbu od mirođije. Ukusna je, neodoljivog mirisa i otvara apetit, pa je pogodna za one koji ga nemaju dovoljno.

Mirođija ili kopar

Čorba od mirođije sa kiflama

Potrebno je: 3 kašike ulja, 2 kašike brašna, 1 mala glavica crnog luka, 1 veza mirođije, 1 žumance, 2 kocke kokošije supe, 2 kašike kisele pavlake, sok od limuna, malo soli, bibera, 2 slane kifle, malo putera.

Priprema: Dobro zagrejte ulje, dodajte brašno i bledo propržite. Dodajte sitno seckan luk i mirođiju, nalijte šoljom hladne vode pa dobro izmešajte, a. onda dodajte 1 l kokošije supe. Posolite i kuvajte desetak minuta.

U činiji za supu izmutite žumance i kiselu pavlaku i polako nalijte toplom čorbom. Kifle iseckajte na kockice, ispržite na malo putera i poslužite sa čorbom.

Primjedbe