Mirođija ili kopar (lat. Anethum graveolens) je dobro poznata začinska biljka očaravajućeg mirisa i ukusa, dok se o njenim lekovitim svojstvima manje govori. Plodovi su joj prilično gorki i ljutkasti, veoma aromatični, poput kima. Listovi su slabije arome, manje ljuti, a ukusom više podsećaju na anis.
Sveže iseckani
listovi dodaju se salati od krastavaca ili paradajza, jelima od kelja, slatkog
kupusa, varivima od boranije i graška. Upotrebljavaju se kao začin za jela od
kravljeg sira, dodaju se maslacu, majonezu i sosovima. Delikatni su u sosu od
krastavaca, jogurtu i kiselom mleku. Sos od mirođije priprema se uz jela od
rečne i morske ribe, ovčetinu, kotlete, kuvanu govedinu. Losos kuvan u mirođiji
jedan je od vrhunskih skandinavskih specijaliteta.
Listove treba
dodati jelu neposredno pred završetak kuvanja, jer se dugim kuvanjem gubi ukus
i samo tako se može dobiti očekivana aroma. Seme mirođije, štitovi sa nezrelim
plodovima i cela biljka koriste se za kiseljenje krastavaca i turšiju.
Kao narodni
lek, mirođijina voda se vekovima koristi kao sredstvo protiv grčeva kod beba.
Priprema se tako što se kašika samlevenog semena namače u toploj vodi više
sati, a zatim se rastvor ocedi i zasladi sa medom. Odraslima se daje kašika, a
deci kašičica ove tečnosti. Taj napitak takođe podstiče apetit, a potpomaže i
nadolaženje mleka kod dojilja. Seme mirođije se ponekad žvaće kao digestiv. Destilacijom
pomoću vodene pare iz zrelih, zdrobljenih plodova, dobija se etersko ulje koje
otklanja nadimanje.
U prilogu ovog
posta je i jedan fini recept za čorbu od mirođije. Ukusna je, neodoljivog
mirisa i otvara apetit, pa je pogodna za one koji ga nemaju dovoljno.
![]() |
Mirođija ili kopar |
Čorba od mirođije sa kiflama
Potrebno je: 3 kašike ulja, 2 kašike brašna, 1 mala
glavica crnog luka, 1 veza mirođije, 1 žumance, 2 kocke kokošije supe, 2 kašike
kisele pavlake, sok od limuna, malo soli, bibera, 2 slane kifle, malo putera.
Priprema: Dobro zagrejte ulje, dodajte brašno i
bledo propržite. Dodajte sitno seckan luk i mirođiju, nalijte šoljom hladne
vode pa dobro izmešajte, a. onda dodajte 1 l kokošije supe. Posolite i kuvajte
desetak minuta.
U činiji za
supu izmutite žumance i kiselu pavlaku i polako nalijte toplom čorbom. Kifle
iseckajte na kockice, ispržite na malo putera i poslužite sa čorbom.
Primjedbe
Objavi komentar