Svečana Simplon torta

Jednostavna torta, a svečani izgled joj daje bogata dekoracija.

Potrebno je:

Za kore: 5 jaja, 250 gr šećera.

Za fil: 15 jaja, 15 kašika šećera, 2 kašike bbrašna, 2 kašike gustina, 2 čaše (od jogurta) mleka, 250 gr mlevebih oraha, 370 gr margarina, 10 kašika šećera u prahu.

Priprema:

Kore: Umutiti 3 kore od po 5 belanaca sa 250 gr šećera. Peći u plehu sa masnom hartijom na tihoj vatri – sušiti oko 30 minuta.

Fil: Skuvati krem na pari od 15 žumanaca, 15 kašika šećera, 2 kašike brašna, 2 kašike gustina i 2 čaše mleka,

Posebno umutiti 370 gr margarina sa 10 kašika šećera u prahu. Dodati 250 gr mlevenih oraha. Sjediniti krem i margarin uz duže miksanje. Filovati kore, a okolo premazati umućenim šlagom.

Dekoracija: Torta je presvučena šlagom, a cvetovi su napravljeni od kuvanog šećera. Možete ih uraditi i prema sopstvenoj kreaciji.

Primjedbe