Slatke i hrskave, opore i sočne - jabuke su ukusne, hranljive i zdrave.
Jabuka je i najstarije voće - setite se samo Adama i Eve. Mada se ovaj "plod istine" ili "simbol prvobitnog greha" svojim ukusom, mirisom i darovima koje u samo jednom plodu nudi ljudskom organizmu od nastanka opravdava.
Jedna engleska poslovica kaže kako će vas jabuka, ukoliko je pojedete svakog dana, lišiti susreta, makar onih iz nužde, sa doktorima. Nutricionisti kažu kako je za ljude najbolje da se hrane onim što je autohtono, odnosno poniklo na tlu sa kojeg je i čovek, ali ... Da postoji takvo, idealno ustrojstvo, možda ne bi bilo ni potrebe da se priča o tome šta ko kaže.
Na našem tlu gotovo da više i nema autohtonih sorti jabuka (kolačare, kožare ...), ali se na svu sreću u poslednje vreme voćnjaci obnavljaju upravo ovim sortama.
Sve ostale jabuke, kojih ima u izobilju, dobro se ponašaju, zdrave su i primenjive. Pa ipak, prilikom izbora dobro je da imate na umu sve što ste iznad pročitali.
Jabuke su zdrave i hranljive u svakom obliku: sveže, pečene, u kompotu, u štrudlama i pitama, desertima ... Izbor je gotovo neograničen i možete ga lako prilagoditi svom ukusu.
![]() |
Jabuka kolačara |
Lična karta u 100 gr jabuka:
- Kalorija - 44
- Proteina - 0,2 gr
- Ugljenih hidrata - 11 gr
- Masnoće - 0,1 gr
- Vlakana - 0,7 gr
- Vitamin A - 17 ij
- Vitamin C - 7 mg
- Kalcijum - 5 mg
- Gvožđe - 0,5 mg
- Natrijum - 14 mg
Primjedbe
Objavi komentar