Kockice od patišpana i marcipana

Potrebno je (za 40 komada): Komad patišpana pravougaonog oblika (pripremite ranije), 400 gr marcipana, 8 kašika džema od kajsija.

  • Za glazuru: 250 gr šećera u prahu, crvena i zelena prehrambena boja (par kapi), mešano kandirano voće, lešnici (oljušteni), čokolada za kuvanje.

Kockice sa marcipanom

Priprema:

  1. Zagrejte džem da postane tečniji i ppremažite patišpan, a zatim isecite na kockice.
  2. Kratko izradite marcipan, razvaljajte ga na dasci posutoj prah šećerom i isecite kocke iste veličine. Stavite ih preko kockica patišpana.
  3. U činiji pomešajte 200 gr šećera sa par kapi crvene boje i 2 kašike vode. Mutite da dobijete gustu glazuru. (Umesto boje i vode možete upotrebiti 3 kašike soka od cvekle). Ova glazura može ostati i bela ili svetlo žuta.
  4. Stavite kockice na rešetku za kolače i premažite ih glazurom, pa ostavite da se stegne.
  5. Ukrasite po želji seckanim lešnicima, istopljenom čokoladom, isečenim kandiranim voćem, štapićima debljine šibice i tačkicama zelene glazure (pomešajte preostali deo šećera sa ½ kašike vode i 1-2 kapi zelene boje).

Napomena:

  • Umesto zelene prehrambene boje možete upotrebiti sirup ili sok od nane.
  • Marcipan kupite gotov ili ga napravite od fino mlevenog oljuštenog badema (manje količine meljite u mlinu za kafu). Premestite ga u mikser i postepeno dodajte istu težinu šećera u prahu (radite malom brzinom) i nekoliko kašika vode. Masa treba da bude čvrsta i gipka. Premestite je na dasku za mešenje posutu prah šećerom i mesite da bude dobro izrađena i pogodna za pravljenje raznih oblika.

Primjedbe