Italijanski tortelini sa pilećim grudima

Potrebno je (za 4 osobe): 1 porcija osnovnog testa.

  • Fil: 125 gr fileta pilećih grudi, 50 gr praške šunke, 40 gr dobro oceđenog blanširanog spanaća, 1 kašika sitno seckanog crnog luka, 2 kašike sveže struganog parmezana, prstohvat mlevenog belog bibera, so, 1 ulupano jaje.
  • Sos: 300 ml slatke pavlake ili pavlake za kafu, 1-2 presovana čena belog luka, 125 gr šampinjona seckanih na listiće, 4 kašike seže struganog parmezana.

Tortelini sa pilećim grudima

Uputstvo za pripremu osnovnog testa:

  • Potrebno je: 125 gr brašna + brašno za posipanje radne površine, 125 gr finog pšeničnog griza, 1 kašičica soli, 2 kašike maslinovog ulja, 2 ulupana jajeta, 2-3 kašike vrele vode.
  • Priprema: Stavite u posudu brašno, griz i so, u sredini napravite udubljenje pa sipajte ulje, jaja i 1 kašiku vode. Mešajte polako vrhovima prstiju dok testo ne postane glatko. Po potrebi, dodajte male kašičice vode, da testo može lepo da se mesi. Pospite radnu površinu brašnom i na njoj mesite testo 10-15 minuta, dok ne postane elastično. Ako se suviše lepi za ruke, pospite ga malo brašnom. Podelite testo na dve porcije, jednu pokrijte kuhinjskom krpom, a drugu razvijte u jufku što je moguće ravnomernije i toliko tanko da se skoro provide. Pokrijte krpom, pa isto učinite i sa drugom polovinom testa. Isecite testo na željene oblike, pokrijte krpom i ostavite 30-40 minuta na hladnom mestu da se prosuši (ne u frižideru). Ako se testo seče na trake, one se mogu okačiti preko naslona stolice da se suše. Za torteline se prave krugovi prečnika 5 cm.
  • Savet: Radite u etapama, da se testo suviše ne osuši. Najbolje po 6 komada.

Priprema fila i filovanje: Prokuvajte pileće grudi 10 minuta u slanoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Čim se ohlade sameljite ih u mašini za meso, zajedno sa praškom šunkom, spanaćem i lukom, a zatim dodajte parmezan, beli biber i jaje. U sredinu svakog kruga od testa stavite ½  kašičice fila. Ivice ovlažite vodom, preklopite u polukrug i dobro ih utisnite. Krajeve malo istegnite, ovijte oko kažiprsta, preklopite i utisnite jedan u drugi da se prilikom kuvanja ne otvore. Gotove torteline poslažite na kuhinjsku krpu prethodno posutu brašnom. Torteline kuvajte po porcijama, u većoj posudi sa slanom vodom. Kada isplivaju na površinu, dovoljno je da još 5 minuta ostanu u vreloj vodi bez kuvanja. Zatim ih treba izvaditi i ostaviti da se ocede. Držite ih na toplom mestu dok cela količina ne bude kuvana.

Priprema sosa: Kuvajte nekoliko minuta pavlaku sa belim lukom. Dodajte šampinjone i pola količine parmezana, začine, kuvajte 2-3 minuta, zatim dodajte seckane listiće peršuna i celu smesu prelijte preko vrelih tortelina. Pospite ostatkom parmezana i odmah servirajte.

Primjedbe