Giros na grčki način sa tzatziki salatom

Potrebno je (za 4osobe):

  • Za giros: 500 gr svinjskog mesa od buta, 2 glavice crnog luka, 1 zelena paprika, 2 čena belog luka, 4 kašike ulja (najbolje maslinovog), 1 kašičica aleve paprike (slatke ili malo ljute), mleveni biber.
  • Za salatu tzatziki: 1 veći krastavac, 400 gr sremskog sira, 100 ml kisele pavlake ili kiselog mleka (najbolje ovčijeg), 2 čena belog luka, so, nekoliko zelenih Maslina, nekoliko feferonki.

Giros i tzatziki salata

Priprema:

  1. Meso iseći na tanke rezance. Povrće očistiti. Crni luk iseći na rebarca, papriku na kockice, a beli luk propasirati ili iseckati. Sve pomešati sa uljem, alevom paprikom i biberom. Masu ostaviti da u frižideru odstoji barem 2 sata.
  2. Nakon toga, masu ispržiti u tiganju, uz povremeno mešanje, da porumeni. Kad je gotov, giros posoliti i pobiberiti.
  3. Krastavac dobro oprati i narendati ga zajedno sa korom (kao jabuku). Beli luk propasirati. Sremski sir pomešati sa pavlakom (kiselim mlekom), dodati krastavac i beli luk, a zatim ovu salatu u Grčkoj poznatu kao tzatziki posoliti i pobiberiti po ukusu.
  4. Na tanjir servirati giros i ukrasiti ga maslinama kojima su izvađene koštice i ev. feferonkama. Tzatziki se servira u posebnim posudicama. Služi se sa hrskavim pecivom.

Primjedbe