Potrebno je (za 4osobe):
- Za giros: 500 gr
svinjskog mesa od buta, 2 glavice crnog luka, 1 zelena paprika, 2 čena belog
luka, 4 kašike ulja (najbolje
maslinovog), 1 kašičica aleve paprike (slatke ili malo ljute), mleveni biber.
- Za salatu tzatziki: 1 veći krastavac, 400 gr sremskog sira, 100 ml kisele pavlake ili kiselog mleka (najbolje ovčijeg), 2 čena belog luka, so, nekoliko zelenih Maslina, nekoliko feferonki.
![]() |
Giros i tzatziki salata |
Priprema:
- Meso iseći na tanke rezance. Povrće očistiti. Crni luk iseći na rebarca, papriku na kockice, a beli luk propasirati ili iseckati. Sve pomešati sa uljem, alevom paprikom i biberom. Masu ostaviti da u frižideru odstoji barem 2 sata.
- Nakon toga, masu ispržiti u tiganju, uz povremeno mešanje, da porumeni. Kad je gotov, giros posoliti i pobiberiti.
- Krastavac dobro oprati i narendati ga zajedno sa
korom (kao jabuku). Beli
luk propasirati. Sremski sir pomešati sa pavlakom (kiselim mlekom),
dodati krastavac i beli luk, a zatim ovu salatu u Grčkoj poznatu kao tzatziki
posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Na tanjir servirati giros i ukrasiti ga maslinama kojima su izvađene koštice i ev. feferonkama. Tzatziki se servira u posebnim posudicama. Služi se sa hrskavim pecivom.
Primjedbe
Objavi komentar