Dragoceni limun i njegova upotreba

Limun spada u grupu kiselkastog voća, a karakteristika mu je da sadrži veoma malo kalorija. Zbog ovih osobima ima mnogostruku upotrebu u pripremi i slatkih i slanih jela. Može da bude lagana i ukusna zamena za druge namirnice koje imaju mnogo više kalorija. Tako se njime mogu začiniti jela, salate, poslastice itd. Upotrebljava se jednako često i sok i korica limuna, a os listova se može pripremiti veoma ukusan čaj.

Visok sadržaj vitamina C ga čini veoma vrednom namirnicom. Dva limuna (oko 120 gr) sadrže dovoljno vitamina C neophodnog da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe (60 mg). Kada limun dodajete jelima najbolje je da dodajete i sok i rendanu koricu limuna. Svakako je zdraviji neprskani limun, ukoliko ga možete nabaviti.

Najbolje ga je koristiti više puta tokom dana. Organizam bolje koristi i apsorbuje vitamin C ukoliko se unosi u manjim i češćim dozama. Trudnice i pušači imaju veće potrebe za vitaminom C, pa dozu treba udvostručiti. Vitamin C i njegova esencijalna ulja imaju mnogostruku korist po zdravlje, a značajno utiču i na izgled i zdravlje kože.

Osim za jela, poslastice i salate limunova korica može poslužiti  kao činijica za jedno veoma jednostavno, dekorativno i ukusno predjelo, čiji je recept priložen u nastavku ovog posta.

Predjelo od tunjevine u limunovoj kori

Mus od tunjevine u limunovoj kori

Ovo veoma delikatesno i jednostavno predjelo brzo se priprema i služi se u “činijama” od limuna.

Potrebno je (za 4 osobe): 200 gr tunjevine (konzerva u ulju), 200 gr krem sira, 1 jaje, 1 kašičica kapara iz soli, 4 limuna, 4 kisela sasvim mala krastavčića, 1 veza luka vlašca, so , biber.

Priprema:

  1. Tvrdo skuvajte jaje (stavite ga u hladnu vodu i kuvajte 9 minuta od trenutka kada voda proključa), ocedite vodu i stavite ga pod mlaz hladne vode, oljuštite i odvojite žumance. Kapare dobro isperite od soli.
  2. Operite limunove, osušite ih i odsecite vrhove na jednoj strani, a na drugoj strani odsecite malo veći komad, tako da vam ostane 2/3 limuna. Čak i ako koristite neprskane limunove, dobro ih prethodno operite.
  3. Pažljivo izdubite limunove da ne oštetite koricu, sadržaj icedite da dobijete 2 kašike limunovog soka. Sok sipajte u mikser (čašu).
  4. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je sipajte u mikser, dodajte sir, kapare, malo soli, pobiberite i miksirajte dok ne dobijete homogenu masu. Makazama sitno iseckajte luk vlašac, pa i njega umešajte. Pomažući se kašikom, napunite limunove pripremljenom masom, odozgo pospite propasirano žumance (kroz cediljku), ukrasite kiselim krastavčIćima koje ste uzdužno tanko nasekli i raširili u obliku lepeze.

Uz ovo predjelo možete poslužiti pohovane listove spanaća/žalfije.

Sveži listovi žalfije

Recept za pohovane listove spanaća/žalfije

Potrebno je: 100 gr listova spanaća ili žalfije (možete i kombinovati), brašno, so i vegeta.

Priprema:

  1. Pripremite masu za pohovanje od 120 gr prosejanog brašna kome ćete pomalo dodavati 200 ml vode, tako da masa bude homogena i glatka, dodajte so i vegetu po ukusu.
  2. Listove hvatajte za dršku i jedan po jedan umačite u pripremljeno testo, pa ih pržite u dosta vrelog ulja. Pržene stavljajte na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

Primjedbe