Testo za lepinje pripremite pola sata ranije, jer toliko moraju da odstoje, pre nego što ih oblikujete.
Potrebno je:
500 gr blitve, 40 gr susama, 3 jajeta, 3 glavice crnog luka, 2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja, 1 dcl slatke pavlake (može se zameniti i kiselom
pavlakom), malo parmezana, 200 gr belog sira, biber, so, puter za pleh.
![]() |
Lepinje sa blitvom i susamom |
Priprema:
- U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i na njemu propržite crni luk, dodajte beli luk, u to ubacite opranu i naseckanu blitvu, pržite dok blitva ne odmekne. Ostavite da se malo prohladi.
- U činiji izgnječite beli sir, dodajte jaja, slatku pavlaku, so i biber, a zatim sjedinite sa proprženom blitvom. Sve zajedno promešajte.
- Zagrejte
pećnicu na 210 ⁰C, podelite testo na 3 dela. Svaki deo rastanjite i stavite na
dno pleha podmazanog puterom. Testo izbodite viljuškom na par mesta i sipajte
smesu, a ivice premažite žumancetom. Pospite parmezanom i susamom, a zatim
pecite dok ne porumeni (oko 25minuta). Služite
dok je još toplo.
![]() |
Testo sa puterom |
Testo za lepinje sa puterom
Potrebno je: 250 gr brašna, 125 gr
putera, malo soli, 1 dcl vode.
Priprema:
- Na radnu površinu stavite brašno, pa u sredini napravite udubljenje. U njega stavite omakšan puter (na sobnoj temperaturi), malo soli i 1 dcl vode.
- Malo po malo brašno vraćajte ka sredini i prstima udrobite puter i brašno. Ukoliko se testo ne može lako zamesiti, dodajte još malo vode.
- Kada masa bude homogena, napravite od nje loptu, stavite u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
Primjedbe
Objavi komentar