Domaće lepinje sa blitvom i susamom

Testo za lepinje pripremite pola sata ranije, jer toliko moraju da odstoje, pre nego što ih oblikujete.

Potrebno je: 500 gr blitve, 40 gr susama, 3 jajeta, 3 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 dcl slatke pavlake (može se zameniti i kiselom pavlakom), malo parmezana, 200 gr belog sira, biber, so, puter za pleh.

Lepinje sa blitvom i susamom

Priprema:

  1. U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje i na njemu propržite crni luk, dodajte beli luk, u to ubacite opranu i naseckanu blitvu, pržite dok blitva ne odmekne. Ostavite da se malo prohladi.
  2. U činiji izgnječite beli sir, dodajte jaja, slatku pavlaku, so i biber, a zatim sjedinite sa proprženom blitvom. Sve zajedno promešajte.
  3. Zagrejte pećnicu na 210 ⁰C, podelite testo na 3 dela. Svaki deo rastanjite i stavite na dno pleha podmazanog puterom. Testo izbodite viljuškom na par mesta i sipajte smesu, a ivice premažite žumancetom. Pospite parmezanom i susamom, a zatim pecite dok ne porumeni (oko 25minuta). Služite dok je još toplo.
Testo sa puterom

Testo za lepinje sa puterom

Potrebno je: 250 gr brašna, 125 gr putera, malo soli, 1 dcl vode.

Priprema:

  1. Na radnu površinu stavite brašno, pa u sredini napravite udubljenje. U njega stavite omakšan puter (na sobnoj temperaturi), malo soli i 1 dcl vode.
  2. Malo po malo brašno vraćajte ka sredini i prstima udrobite puter i brašno. Ukoliko se testo ne može lako zamesiti, dodajte još malo vode.
  3. Kada masa bude homogena, napravite od nje loptu, stavite u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.

Primjedbe