Ovo je vrlo fina i ukusna torta, koja je bila napravljena za jednu našu svečanu porodičnu priliku.
Potrebno je:
- Za kore: 10 jaja, 10 kašika šećera, 4 kašike brašna, 16 kašika mlevenih oraha, 3 kutije jafa keksa.
- Za I fil: 1 l mleka, 12 kašika brašna, 10 dkg šećera, 2 vanil šećera, ½ margarina.
- Za II fil: 20 dkg mlevenih oraha, 1 ½ dcl vrelog mleka, 6 kašika šećera, ½ margarina, 4 štangle čokolade.
![]() |
Jafa torta |
Priprema:
- Kore: Čvrsto umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera, dodati 2 kašike brašna i 8 kašika mlevenih oraha. Umešati mikserom i izliti u pleh obložen pek papirom. Staviti u rernu ugrejanu na 200 ⁰C i bledo ispeći. Ako kora tamni, a još nije dobro pečena u sredini, pokrijte je odzgo pek papirom i dopecite. Drugu koru ispeći na isti način.
- I fil: Razmutiti 12 kašika brašna sa hladnim mlekom, a ostatak mleka staviti na šporet da provri. Kad prokuva sipati razmućeno brašno, 10 dkg šećera i 2 vanil šećera i kuvati dok se ne zgusne. Pri kraju kuvanja dodati ½ margarina i prokuvati još malo, dok se sve lepo ne sjedini. Ostaviti fil da se ohladi i povremeno ga promešati.
- II fil: 20 dkg mlevenih oraha preliti sa 1 ½
dcl vrelog mleka, dodati 6 kašika šećera, ½ urađenog
margarina i 4 štangle naribane čokolade. Sve zajedno dobro izmešati.
Redosled
filovanja: Prva kora
poprskana prokuvanim mlekom – Beli fil – Složiti jafa keks preko cele površine – Beli
fil – Druga kora poprskana vrelim mlekom – Crni fil.
Torta je
obložena krem šlagom od čokolade , a ukrašena ružicama od gum paste
i čokoladnim mrvicama.
Primjedbe
Objavi komentar