Svečana Jafa torta na moj način

Ovo je vrlo fina i ukusna torta, koja je bila napravljena za jednu našu svečanu porodičnu priliku.

Potrebno je:

  • Za kore: 10 jaja, 10 kašika šećera, 4 kašike brašna, 16 kašika mlevenih oraha, 3 kutije jafa keksa.
  • Za  I fil: 1 l mleka, 12 kašika brašna, 10 dkg šećera, 2 vanil šećera, ½ margarina.
  • Za II fil: 20 dkg mlevenih oraha, 1 ½  dcl vrelog mleka, 6 kašika šećera, ½ margarina, 4 štangle čokolade.

Jafa torta

Priprema:

  • Kore: Čvrsto umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera, dodati 2 kašike brašna i 8 kašika mlevenih oraha. Umešati mikserom i izliti u pleh obložen pek papirom. Staviti u rernu ugrejanu na 200 ⁰C i bledo ispeći. Ako kora tamni, a još nije dobro pečena u sredini, pokrijte je odzgo pek papirom i dopecite. Drugu koru ispeći na isti način.
  • I fil: Razmutiti 12 kašika brašna sa hladnim mlekom, a ostatak mleka staviti na šporet da provri. Kad prokuva sipati razmućeno brašno, 10 dkg šećera i 2 vanil šećera i kuvati dok se ne zgusne. Pri kraju kuvanja dodati ½ margarina i prokuvati još malo, dok se sve lepo ne sjedini. Ostaviti fil da se ohladi i povremeno ga promešati.
  • II fil: 20 dkg mlevenih oraha preliti sa 1 ½ dcl vrelog mleka, dodati 6 kašika šećera, ½ urađenog margarina i 4 štangle naribane čokolade. Sve zajedno dobro izmešati.

Redosled filovanja: Prva kora poprskana prokuvanim mlekom – Beli fil – Složiti jafa keks preko cele površine – Beli fil – Druga kora poprskana vrelim mlekom – Crni fil.

Torta je obložena krem šlagom od čokolade , a ukrašena ružicama od gum paste i čokoladnim mrvicama.

Primjedbe