Potrebno je (za 4 osobe): 600 gr junećeg bifteka, 200 gr šampinjona, 4 kisela krastavčića, 2 glavice crnog luka srednje veličine, 300 ml kisele pavlake, 1 čaša supe od kocke, 30 gr brašna, 2-3 kašičice senfa, 40 gr putera ili margarina, so, biber u zrnu, malo šećera, peršun za ukrašavanje.
![]() |
Junetina sa pečurkama |
Priprema:
- Meso pažljivo oprati, osušiti i iseći na rezance. Oljuštiti crni luk i sitno iseckati. Šampinjone očistiti, oprati i iseći na listiće. Kisele krastavčiće iseći na tanke kolutove.
- U tiganju zagrejati masnoću i zatim uz neprekidno mešanje na jakoj vatri pržiti deo po deo mesa. Posoliti i posuti biberom u zrnu. Meso prebaciti u drugu posudu. Na istoj masti popržiti crni luk i šampinjone. Dodati brašno i napraviti zapršku.
- U tiganj sipati supu od kocke i uz neprekidno mešanje pustiti da sve baci ključ. U velikoj šerpi umutiti pavlaku sa senfom. Dodati junetinu, krastavčiće, crni luk i šampinjone. Začiniti solju, biberom i šećerom. Ukrasiti listićima peršuna.
Savet: Meso treba pržiti na vrelom ulju (oko
170 ⁰C) kako bi belančevine na površini napravile koricu. Na slaboj vatri meso
se ne prži, već krčka u sopstvenom soku i postaje meko i sivkasto. Ako je
temperatura ulja previsoka, masnoća počinje da se razlaže, meso zagori I dobije
gorkast ukus.
Primjedbe
Objavi komentar