Zubatac i plavi patlidžan u marinatu

Potrebno je (za 4 osobe): 2 zubatca (ukupno oko 1 kg), 4 paradajza, 1 plavi patlidžan, limun, mirođija, malo kečapa, beli luk, maslinovo ulje, so, biber.

Zubatac i plavi patlidžan

Priprema: Očistite ribe, izvadite im utrobu, uklonite krljušti, dobro operite i ostavite u čistoj suvoj krpi da se osuše. Zatim ih stavite u dublji sud, posolite, pobiberite, prelijte uljem, sitno seckanim belim lukom i iseckanom mirođijom. Ostavite da se marinira u frižideru oko 6 sati.

U međuvremenu, iseckajte plavi patlidžan na kockice, a isto tako i paradajz koji ste prethodno oljuštili i očistili od semenki. Stavite tiganj na jaku vatru, sipajte u njega ulje, sitno seckan beli luk, so, biber, pa na tome samo kratko propržite plavi patlidžan i paradajz i ostavite da u tome stoji, kao i ribe, oko 6 sati.

Pred služenje ribe itvadite iz marinata, pažljivo ih propržite na ulju sa obe strane. Kada požute dodajte marinirane patlidžane i paradajz, prebacite u posudu u kojoj ćete služiti i gusto pospite svežom mirođijom. Služite uz oštro belo vino.

Primjedbe