Ova torta je veoma ukusna i lako se priprema, a može da stoji veoma dugo. Zato je pogodna za praznike koji dugo traju, kao što je to oko Božića i Nove Godine, ili onda kada znate da se neće pojesti tako brzo. Možete je obložiti marcipanom i fondanom i ukrasiti raznim oblicima napravljenim od gum paste.
Ova na slici je napravljena za decu, kao
novogodišnja čarolija. Obložena je pastom od lešnika i belim fondanom, a
figurice su napravljene od fondana u bojama.
Potrebno je: 250
gr putera, 250 gr šećera u prahu, 5 jaja, sok i naribana kora 1 limuna, 250 gr
brašna, ½ kašičice samlevenog cimeta, na vrh noža naribanog muškatnog oraščića,
150 gr krupno naseckanih ušećerenih trešanja, po 40 gr svetlih i tamnih
grožđica, po 100 gr sitno naseckane ušećerene kore limuna i narandže, 50 gr
naseckanih badema.
![]() |
Suva voćna torta |
Priprema: Namažite kalup puterom. Zagrejte
pećnicu na 180 ⁰C. Mešajte puter sa šećerom u prahu da postane penast. Umešajte
jedno po jedno jaje, sok i koru limuna. Dobro umešajte. Dodajte još 1-2 kašike
brašna u smesu, da ne bude premekana. Preostalo brašno prosejte i pomešajte sa
cimetom i muškatnim oraščićem, pa u smesu dodajte još ušećerene trešnje,
ušećerene korice i bademe. Ulijte testo u kalup, izravnajte mu površinu i
pecite 1 ½ sat na drugoj prečki
odozdo. Uz pomoć štapića proverite da li je pečeno. Izvadite tortu iz pećnice.
Ako je potrebno, produžite pečenje. Neka se ispečena torta na rešetki sasvim
ohladi.
Dekorisanje:
Za dekoraciju je potrebno 3 kašike brendija (ako nije za decu), 3 kašike vrelog
džema od kajsija (zagrejte ga), prah šećer, 500 gr paste od
lešnika (možete kupiti gotovu ili napraviti sami), 453 gr belog fondana, 56 gr crvenog fondana, 28 gr
fondana roze boje, 28 gr zlatno braon fondana, 28 gr zelenog fondana, crna boja
za kolače.
Isecite
neravnine sa torte, ako ih ima, rasporedite ih oko torte na poslužavniku da
izgledaju kao nanosi snega. Ako je ne pravite za decu, izbušite
tortu nekoliko puta sa čačkalicom i pospite je brendijem, pa premažite
rastopljenim toplim džemom, koristeću četkicu za testo.
Pospite radnu
površinu šećerom u prahu i umesite pastu od lešnika. Razvaljajte oklagijom u
tanku koru i njome obložite tortu. Pokvasite tortu i vidljive delove
poslužavnika sa malo vode. Razvijte 400 gr belog fondana u koru i prekrijte
tortu i poslužavnik. Poravnajte ivice i isecite ćoškove.
Napravite
figurice od fondana u bojama, ispod svake premažite fondan vodom, pre nego što
je složite na mesto. Crnom bojom im nacrtajte oči i usta.
I na kraju, od
ostatka belog fondana napravite grudve snega i rasporedite ih po torti. Za
izradu figurica poslužite se slikama, a svakako će vam trebati malo umešnosti i
kreativnosti.
____________________________________________________
![]() |
Figurice od fondana |
Primjedbe
Objavi komentar