Suva voćna torta Novogodišnja čarolija

Ova torta je veoma ukusna i lako se priprema, a može da stoji veoma dugo. Zato je pogodna za praznike koji dugo traju, kao što je to oko Božića i Nove Godine, ili onda kada znate da se neće pojesti tako brzo. Možete je obložiti marcipanom i fondanom i ukrasiti raznim oblicima napravljenim od gum paste.

Ova na slici je napravljena za decu, kao novogodišnja čarolija. Obložena je pastom od lešnika i belim fondanom, a figurice su napravljene od fondana u bojama.

Potrebno je: 250 gr putera, 250 gr šećera u prahu, 5 jaja, sok i naribana kora 1 limuna, 250 gr brašna, ½ kašičice samlevenog cimeta, na vrh noža naribanog muškatnog oraščića, 150 gr krupno naseckanih ušećerenih trešanja, po 40 gr svetlih i tamnih grožđica, po 100 gr sitno naseckane ušećerene kore limuna i narandže, 50 gr naseckanih badema.

Suva voćna torta

Priprema: Namažite kalup puterom. Zagrejte pećnicu na 180 ⁰C. Mešajte puter sa šećerom u prahu da postane penast. Umešajte jedno po jedno jaje, sok i koru limuna. Dobro umešajte. Dodajte još 1-2 kašike brašna u smesu, da ne bude premekana. Preostalo brašno prosejte i pomešajte sa cimetom i muškatnim oraščićem, pa u smesu dodajte još ušećerene trešnje, ušećerene korice i bademe. Ulijte testo u kalup, izravnajte mu površinu i pecite 1 ½ sat na drugoj prečki odozdo. Uz pomoć štapića proverite da li je pečeno. Izvadite tortu iz pećnice. Ako je potrebno, produžite pečenje. Neka se ispečena torta na rešetki sasvim ohladi.

Dekorisanje: Za dekoraciju je potrebno 3 kašike brendija (ako nije za decu), 3 kašike vrelog džema od kajsija (zagrejte ga), prah šećer, 500 gr paste od lešnika (možete kupiti gotovu ili napraviti sami), 453 gr belog fondana, 56 gr crvenog fondana, 28 gr fondana roze boje, 28 gr zlatno braon fondana, 28 gr zelenog fondana, crna boja za kolače.

Isecite neravnine sa torte, ako ih ima, rasporedite ih oko torte na poslužavniku da izgledaju kao nanosi snega. Ako je ne pravite za decu, izbušite tortu nekoliko puta sa čačkalicom i pospite je brendijem, pa premažite rastopljenim toplim džemom, koristeću četkicu za testo.

Pospite radnu površinu šećerom u prahu i umesite pastu od lešnika. Razvaljajte oklagijom u tanku koru i njome obložite tortu. Pokvasite tortu i vidljive delove poslužavnika sa malo vode. Razvijte 400 gr belog fondana u koru i prekrijte tortu i poslužavnik. Poravnajte ivice i isecite ćoškove.

Napravite figurice od fondana u bojama, ispod svake premažite fondan vodom, pre nego što je složite na mesto. Crnom bojom im nacrtajte oči i usta.

I na kraju, od ostatka belog fondana napravite grudve snega i rasporedite ih po torti. Za izradu figurica poslužite se slikama, a svakako će vam trebati malo umešnosti i kreativnosti.

____________________________________________________

Figurice od fondana


Primjedbe