Slatka pletena štrudla sa makom

Potrebno je: 1 kg brašna, 500 gr samlevenog maka, ½ + ¼ l mleka, ¼ l vode, 200 gr masti, 2 kašike + 400 gr šećera, 30 gr kvasca, 1 jaje,1 šoljica ulja, 4 žumanca i još 2 žumanca za premazivanje, 3 kesice vanil šećera, so.

Pletena štrudla sa makom

Priprema: Prokuvajte mleveni mak sa 400 gr šećera, ½ l mleka i 3 kesice vanil šećera. Penasto umutite 200 gr masti sa 4 žumanca. Zamesite kvasac sa malo mlakog mleka (od ¼ l), kašičicom šećera i kašičicom brašna i ostavite da nadođe.

Nepuni kilogram brašna sipajte u vanglu, napravite udubljenje u brašnu, pa sipajte nadošli kvasac, 1 jaje, malo soli, šoljicu ulja, 2 kašike šećera, ostatak mleka od ¼ l i ¼ l mlake vode. Zamesite testo i sa malo ulja odvojite od vangle, a zatim rukom lupajte testo da postane glatko. Ostavite testo na toplom mestu da naraste, a onda ga podelite na 4 dela. Jedan deo oklagijom malo razvucite, premažite sa ¼ pripremljene masti sa žumancetom i ostavite da malo odstoji, pa razvucite jufku što tanje. Odsecite krajeve, stavite ¼ maka na dve trećine  kore i umotajte u rolnu. Rolnu presavijte po sredini i uvijte u pletenicu. Složite pletenicu u pleh podmazan uljem. Tako savijte i ostale tri kore.

Premažite ovlaš pitu uljem i pecite na 200 ⁰C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja pitu možete da premažete žumancem.

Primjedbe