Potrebno je: 1 kg brašna, 500 gr samlevenog maka, ½ + ¼ l mleka, ¼ l vode, 200 gr masti, 2 kašike + 400 gr šećera, 30 gr kvasca, 1 jaje,1 šoljica ulja, 4 žumanca i još 2 žumanca za premazivanje, 3 kesice vanil šećera, so.
![]() |
Pletena štrudla sa makom |
Priprema: Prokuvajte mleveni mak sa 400 gr šećera,
½ l mleka i 3 kesice vanil šećera. Penasto umutite 200 gr
masti sa 4 žumanca. Zamesite kvasac sa malo mlakog mleka (od ¼ l), kašičicom
šećera i kašičicom brašna i ostavite da nadođe.
Nepuni kilogram brašna sipajte u vanglu,
napravite udubljenje u brašnu, pa sipajte nadošli kvasac, 1 jaje, malo soli,
šoljicu ulja, 2 kašike šećera, ostatak mleka od ¼ l i ¼ l mlake vode. Zamesite
testo i sa malo ulja odvojite od vangle, a zatim rukom lupajte testo da postane
glatko. Ostavite testo na toplom mestu da naraste, a onda ga podelite na 4
dela. Jedan deo oklagijom malo razvucite, premažite sa ¼ pripremljene masti sa žumancetom i
ostavite da malo odstoji, pa razvucite jufku što tanje. Odsecite krajeve,
stavite ¼ maka na dve trećine kore i
umotajte u rolnu. Rolnu presavijte po sredini i uvijte u pletenicu. Složite
pletenicu u pleh podmazan uljem. Tako savijte i ostale tri kore.
Premažite ovlaš
pitu uljem i pecite na 200 ⁰C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja pitu možete da
premažete žumancem.
Primjedbe
Objavi komentar