Ova mala punjena srdašca podsećaju na torteline, a za njih je vezana jedna zanimljiva priča čija tema je Valentinovo, ili Dan zaljubljenih. Prema legendi, takvu vrstu punjene testenine praviile su još u 14-tom veku zaljubljene Talijanke u Valeggiu. Navodno još uvek postoji rukopisni recept za torteline iz 1200-te godine.
Što se tiče punjenja to su morski plodovi, a oni su na glasu kao afrodizijaci. Sve za ljubav! 😍
Potrebno je
(za 2 osobe): 15 dkg
brašna, 1 celo jaje, 2 žumanca, 30 dkg čistog mesa
plodova mora (račića i
školjki), 1 usoljeni inćun, ½ češnja belog luka, 4 kašike
suvog belog vina, maslinovo ulje, 3 kašike proceđenog narandžinog soka, 1-2 kašike
otopljenog maslaca, so.
![]() |
Slana srca sa tajnom |
Priprema:
Oljuštite i sitno naseckajte beli luk, zagrejte ga
sa uljem da samo malo zamiriše. Odmah umešajte naseckane plodove mora i inćun,
propržite, zalijte vinom i kad provri smanjite temperaturu. Poklopite i
dinstajte 10 minuta. Ako je potrebno, dolijte malo vode. Zatim procedite i
umešajte 1 žumance.
Zamesite testo od brašna, preostalog žumanceta i
2 kašike vode. Razvaljajte što tanje možete i izrežite metalnim kalupićem u
obliku srca. Premažite ih ulupanim malo razvodnjenm jajetom i na svako drugo
srce, tačno u sredinu, stavite pripremljeni nadev. Poklopite ih srcima bez
nadeva i rubove čvrsto stisnite.
Skuvajte srca u blago posoljenoj vodi, pazeći da
se ne raspadnu. Skuvana oprezno premestite na tanjire. Promašajte otopljeni
maslac sa narandžinim sokom, prelijte preko srca i odmah poslužite.
____________________________________________________
Ovo jelo je dokaz da tajne ne moraju neminovno
biti slatke, već mogu biti i slane, a ipak prijatno možete iznenaditi svoju
drugu polovinu.
Primjedbe
Objavi komentar