Slana srdašca sa skrivenom tajnom

Ova mala punjena srdašca podsećaju na torteline, a za njih je vezana jedna zanimljiva priča čija tema je Valentinovo, ili Dan zaljubljenih. Prema legendi, takvu vrstu punjene testenine praviile su još u 14-tom veku zaljubljene Talijanke u Valeggiu. Navodno još uvek postoji rukopisni recept za torteline iz 1200-te godine.

Što se tiče punjenja to su morski plodovi, a oni su na glasu kao afrodizijaci. Sve za ljubav! 😍

Potrebno je (za 2 osobe): 15 dkg brašna, 1 celo jaje, 2 žumanca, 30 dkg čistog mesa plodova mora (račića i školjki), 1 usoljeni inćun, ½ češnja belog luka, 4 kašike suvog belog vina, maslinovo ulje, 3 kašike proceđenog narandžinog soka, 1-2 kašike otopljenog maslaca, so.

Slana srca sa tajnom

Priprema: Oljuštite i sitno naseckajte beli luk, zagrejte ga sa uljem da samo malo zamiriše. Odmah umešajte naseckane plodove mora i inćun, propržite, zalijte vinom i kad provri smanjite temperaturu. Poklopite i dinstajte 10 minuta. Ako je potrebno, dolijte malo vode. Zatim procedite i umešajte 1 žumance.

Zamesite testo od brašna, preostalog žumanceta i 2 kašike vode. Razvaljajte što tanje možete i izrežite metalnim kalupićem u obliku srca. Premažite ih ulupanim malo razvodnjenm jajetom i na svako drugo srce, tačno u sredinu, stavite pripremljeni nadev. Poklopite ih srcima bez nadeva i rubove čvrsto stisnite.

Skuvajte srca u blago posoljenoj vodi, pazeći da se ne raspadnu. Skuvana oprezno premestite na tanjire. Promašajte otopljeni maslac sa narandžinim sokom, prelijte preko srca i odmah poslužite.

____________________________________________________

Ovo jelo je dokaz da tajne ne moraju neminovno biti slatke, već mogu biti i slane, a ipak prijatno možete iznenaditi svoju drugu polovinu.

Primjedbe