Sendviči od plavog patlidžana i sardina

Potrebno je (za 6 osoba): 3 sardine u kojima su malo šire ribe (obično ih je po 6 komada), oko 500 gr plavog patlidžana, 3 jaja, brašno, 6 crvenih feferona, po želji aromatične trave (žalfija, peršun, nana), limun, maslinovo ulje, so, biber.

Sendviči od plavog patlidžana

Priprema: Otvorite sardine, izvadite ribe i dobro ih ocedite, odsecite im glave i repove, rasporite po sredini, izvadite kičmu, raširite ih i ostavite da se dobro ocede od ulja. Isecite plavi patlidžan na tanke reženjeve, ne deblje od pola santimetra. Ovih kolutova treba da bude dvostruko više od broja sardina, tj. ako je 18 sardina, kolutova plavog patlidžana treba da bude 36. Dalje pripremajte sledećim redosledom:

  • Dobro osušite prethodno oprane kolutove plavog patlidžana i malo i posolite, jer su sardine već dovoljno slane. Pređajte ih na rešetkastu podlogu da se dobro osuše.
  • Pripremite sardine za filovanje, izvadite im kičmu, ako to nije već urađeno i pustite da se ulje dobro ocedi.
  • Zamočite svaki kolut patlidžana u brašno, stavite ga na ravnu površinu, a preko njega raširenu sardinu.
  • Pospite sardine aromatičnim travama i biberom, pa svaku poklopite kolutom patlidžana, ali ovaj ne treba da je uvaljan u brašno. Ako se plašite da će se sendviči otvorirti, možete da ih pričvrstite jedan uz drugi čačkalicama, ali ne zaboravite kasnije da čačkalice izvadite.
  • Svaki sendvič zamočite u prethodno dobro ulupano jaje i malo pospite brašnom ili grizom.
  • Pažljivo ih pržite na vrelom ulju, vadite rešetkastom kašikom da se ulje dobro ocedi i ređajte u činiju u kojoj će biti posluženi. Kad ih sve poređate pospite ih sitno seckanim crvenim feferonima, koje ste samo ovlaš propržili na vrelom ulju i pospite po želji svežim aromatičnim travama. Sve zajedno poprskajte limunovim sokom.
  • Služite mlako, uz belo vino.

Primjedbe