Proso i jednostavan recept za pripremu

Jela od celog zrna žitarica  su vrlo zdrava i korisna za organizam. Među njima je i proso. Na našim prostorima ova žitarica je nepravedno zapostavljena, što je velika šteta, jer proso je dobra osnova za zdrave obroke.

Proso je stara lekovita žitarica koja se već hiljadama godina koristi u ljudskoj ishrani. To je sitna, okrugla žitarica koja pripada porodici trava. Kvalitetan proso možete prepoznati po jednoličnoj boji, odsustvu vlage i neprijatnog mirisa. Važno je da zrna budu cela i neoštećena. Kada ga kupujete, birajte organske proizvode bez dodatih konzervansa.

Proso sadrži približno isti procenat belančevina kao i pšenica. Povećava baznost organizma, a smanjuje njegovu kiselost. Na ovaj način sprečava rast i razvoj bakterija. Fungicid je, tj. odlična je žitarica protiv prekomernog rasta kandide (Candida albicans). Proso je bogato vitaminom B, posebno nijacinom, B17, B6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom, magnezijumom i cinkom, a sadrži i visok procenat aminokiselina. Proso ne sadrži gluten, pa je zbog toga pogodno ishranu ljudi koji pate od celijakije.

Ograničenja postoje kod ljudi koji imaju problema sa tiroidnom žlezdom, jer ono sadrži inhibitore tiroidne peroksidaze. Takođe, nije preporučljivo kod ljudi koji imaju loše varenje koje se manifestuje konstantnim vodenim stolicama.

Nutritivne vrednosti na 100 gr:

  • Energetska vrednost (kcal): 348
  • Masti: 4.2 g
  • Zasićene masti: 0.7 g
  • Ugljeni hidrati: 64.3 g
  • Ugljeni hidrati (šećeri): 0 g
  • Vlakna: 8.5 g
  • Proteini: 11.5 g
  • So: 0.012 g

Jednostavno pripremljeno, uz odgovarajući prilog, ono predstavlja lagan i zdrav dnevni obrok. Rcepata za pripremu je bezbroj, a ja ću vam uz ovaj post priložiti svoj recept, onako kako ga ja pripremam.

Proso sa dinstanim povrćem

Recept za proso sa dinstanim povrćem

Potrebno je (za 2 osobe): 50 gr prosa, 1 srednja glavica crnog luka (ili još bolje 1 praziluk), sveže povrće po želji (1 tikvica, 2 paprike, 100 gr blitve), ulje,so, malo vegete, 1 kašika kisele pavlake peršun, mirođija, beli luk.

Priprema: Proso oprati i staviti u šerpicu sa 3 puta više vode. Posoliti i kuvati oko 5 minuta nakon što provri. Isključiti ringlu, poklopiti i ostaviti tako da stoji 15 minuta bez otklapanja. U međuvremenu propržiti sitno iseckani crni luk na malo ulja i dodati iseckano sveže povrće po želji. Dinstati dok povrće ne omekša, a zatim dodati pripremljeno proso i začinsko bilje. Samo kratko promešati na vatri.

  • Priprema sa paprikom i tikvicom: Uz papriku dodati pri kraju sitno seckan peršunov list. Kada pripremate sa tikvicom, pri kraju dodati 1 kašiku kisele pavlake i seckanu mirođiju.
  • Priprem sa blitvom: Blitvu blanširajte i iseckajte. Prodinstajte je kratko sa 2 čena sitno seckanog belog luka na ulju, a zatim dodajte pripremljeno proso.

Uz ovo možete poslužiti prženu šniclu od belog pilećeg mesa ili komad prženog soma (pangasijusa). I eto ga brz, ukusan i zdrav obrok.

Primjedbe