Od osnovnih hranljivih sastojaka, sveža paprika sadrži najviše ugljenih hidrata, znatno manje proteina i vrlo malo masti. Ukupna količina mineralnih sastojaka u 100 gr sveže crvene paprika iznosi 700 mg, a zelene paprika 500 mg. Sličan odnos je i sa vitaminima. Ono po čemu se paprika posebno ceni u ishrani je veliki sadržaj vitamina C. Jedino sveži listovi peršuna imaju više vitamina C nego paprika.
Sadržaj
vitamina C u 100 gr jestivog dela paprike varira od 50 do 250 mg, a prema nekim
podacima i do 400 mg, što zavisi od sorte i stepena zrelosti ploda paprike.
Jedini hranljivi sastojak po čijem se sadržaju crvena i zelena paprika ne
razlikuje, jeste vitamin C. Zato je potpuno svejedno koja će se od ove dve
vrste paprika koristiti u ishrani, što se vitamin C tiče. Raspored vitamina C u
plodu paprike nije ravnomeran. Najviše ga ima u donjem delu ploda, do drške,
zbog čega treba pri čišćenju paprike i odstranjivanju drške i semene lože
voditi računa. Ne treba odbacivati suviše ovog hranljivog dela. Količina C
vitamina ne zavisi od ljutine paprika, već od sorte i stepena zrelosti njenih
plodova.
Kada je reč o
vitamin C, važno je napomenuti da je vrlo nepostojan i da se brzo razgrađuje
pod dejstvom toplote, kiseonika iz vazduha i sunčeve svetlosti. Da bi se
vitamin C što bolje očuvao u paprici, potrebno je koristiti što svežiju
paprika, tj. od momenta branja do upotrebe treba da protekne što manje vremena.
Stajanjem paprika gubi vitamin C. To se dešava naročito ako je paprika
prethodno bila usitnjena. Tada je gubitak mnogo veći, jer se usitnjavanjem
povćava površina na kojoj deluje kiseonik iz vazduha. Najveći deo vitamina C u
paprici gubi se pod uticajem toplote. Što je veća temperatura i što se duže
paprika termički obrađuje, to je gubitak veći. Zato je izbor termičke obrade
paprika ili jela od paprika izuzetno važan.
Ako se želi što
potpunije iskorišćavanje vitamina C papriku treba jesti svežu, kao sveži plod
ili iscediti sok. Papriku kao salatu treba pripremati neposredno pre obroka.
Kod pripreme salata prednost treba dati celim plodovima ili što manje
usitnjenim. Zbog toga je u ovom postu priložen recept za salatu od cele paprika
(polovina), sa nekoliko vrsta nadeva. Ovako pripremljena paprika je zdrava i
vrlo lepo izgleda.
![]() |
Salata sa celim paprikama |
Sveža paprika kao salata
Manje mesnate
babure mogu poslužiti kao korice za razne nadeve od sira, majoneza, krompira,
seckanog mesa ili koktel seckanog povrća. Odaberite paprike ujednačene
veličine. Očistite unutrašnji deo tako da gornji deo ostane sa peteljkom kao
polopac. Unutrašnji deo možete ispuniti sa jednim od sledećih nadeva:
Nadev sa
majonezom:
- Namirnice: 4 kuvana jaja, 2 veće kuvane šargarepe, 150 gr praške šunke (može kuvani jezik, piletina, govedina), 2 kašike kuvanog graška ili mladog kukuruza, 200 gr majoneza, malo lišća celera, so i 10 osrednjih mesnatih paprika za punjenje
- Priprema: Sve iseckati na kockice, izmešati sa majonezom, dodati so po ukusu i iseckano celerovo lišće.
Nadev od
mladog sira:
- Namirnice: 200 gr mladog sira, 2 kuvana jaja, 50 gr hladnog kuvanog pilećeg mesa, 1 čaša milerama ili pavlake.
- Priprema: Izgnječiti sir i pomešati sa seckanim mesom i jajima. Dodati mileram, so po ukusu i slatku alevu paprika, kojom možete jedan deo nadeva obojiti u crveno, a ujedno i obogatiti aromu.
Vegetarijanski
nadev:
- Namirnice: 2 sveže crne rotkve, 1 čaša milerama, malo suvog grožđa, ili sušene klice, malo limunovog soka i so.
- Priprema: Rotkvu izrendati krupnije, dodati mileram, suvo grožđe ili klice, limunov sok i so. Sve dobro izmešati i puniti papriku.
Nadev sa hrenom:
- Namirnice: 3 kuvana jaja, 150 gr hladne piletine, 1 sveža bela ili crna rotkva, nekoliko listova sveže salate, 1 čaša milerama, jedan koren svežeg hrena i so.
- Priprema: Izrendati rotkvu, iseckati meso i jaja, iseći listove salate na krupnije komade. Sve izmešati sa mileramom. Dodati sitno izrendani hren i so po ukusu. Ovom nadevu možete dodati i malo majoneza.
Primjedbe
Objavi komentar