Lignje sa graškom i paradajzom

Potrebno je (za 4 osobe): 200 gr očišćenog ili zaleđenog graška, 350 gr paradajza, 8 lignji srednje veličine, beli luk, korijander u prahu, oštro belo ino, maslinovo ulje, so, biber.

Lignje sa graškom i paradajzom

Priprema: Lignjama odstranite glave, pa ih dobro operite. U duboki tiganj sipajte čašu ulja, čašu vode, pola čaše belog vina, sitno iseckan beli luk. Kad se to zagreje pržite lignje i ostavite na blažoj vatri dok sva tečnost ne ispari.

Obarite grašak, pa u posebnom tiganju zagrejte malo ulja i propržite paradajz sečen na kockice i prethodno oguljen. Onda dodajte baren grašak, korijander, dolijte malo vode i ostavite da se krčka dok voda ne uvri.

Stavite u ovlaš uljem podmazanu vatrostalnu činiju, prvo lignje i rasporedite ih, pa preko njih sipajte povrće. Zapecite u zagrejanoj rerni oko 5 minuta  i služite toplo. Služite uz belo aromatično vino.

Primjedbe