Domaća posna torta od oraha

Jednostavna domaća posna torta od oraha napravljena povodom jubilarnog 60-tog rođendana moje rođake. Rođendan pada u dane posta, pa je zato odabrana upravo ona. Torta  na slici minimalno odstupa od izvornog recepta, jer nije cela presvučena glazurom od čokolade, već samo njen gornji deo. Okolo je preko marmelade i čokolade prelivene preko ivica dodatno obložena krupno mlevenim orasima. Ukrašena je posnim šlagom i svećicama.

Potrebno je: 300 gr mlevenih oraha, 200 gr šećera, 250 gr brašna, ½ praška za pecivo, malo grožđica, 1 čaša belog vina, 1 čaša soka od narandže, marmelada od narandže (oko 200 gr).

Za glazuru: 20 dkg čokolade, 2 kašike šećera, 1 dcl vode, 1 kašika ulja.

Posna torta od oraha

Priprema: Orahe, šećer, brašno, prašak za pecivo i grožđice zamesiti sa 1 čašom belog vina. Izručiti u kalup za torte sa namašćenom folijom i peći u pećnici zagrejanoj na 180 ⁰C 30 minuta. Pečenu tortu izvaditi, skinuti dno kalupa i u obruču je zaliti sa 1 čašom soka od narandže. Ostaviti da se ohladi, skinuti obruč kalupa i tanko premazati celu tortu marmeladom od narandže. Ako je marmelada suviše čvrsta, zagrejati je na pari ili razrediti sa malo prokuvane vode. Zatim celu tortu preliti glazurom od čokolade.

Glazura: U izlomljenu čokoladu dodati šećer, vodu i 1 punu kašiku ulja. Prokuvati na umerenoj vatri dok ne postane ujednačena glatka masa. Ako je potrebno dodati pomalo vode. Mora biti tečno (ne suviše retko) da se može lagano preliti preko cele torte. Vrlo je važno da izaberete kvalitetnu čokoladu za kuvanje, koja ne ostavlja sitne grudvice.

_________________________

Ukrasiti je možete prema svojoj želji (išarati belom čokoladom, napraviti ukrase od bele gum paste itd.)

Primjedbe