Jednostavna domaća posna torta od oraha napravljena povodom jubilarnog 60-tog rođendana moje rođake. Rođendan pada u dane posta, pa je zato odabrana upravo ona. Torta na slici minimalno odstupa od izvornog recepta, jer nije cela presvučena glazurom od čokolade, već samo njen gornji deo. Okolo je preko marmelade i čokolade prelivene preko ivica dodatno obložena krupno mlevenim orasima. Ukrašena je posnim šlagom i svećicama.
Potrebno je:
300 gr mlevenih oraha, 200 gr šećera, 250 gr brašna, ½ praška
za pecivo, malo grožđica, 1 čaša belog vina, 1 čaša soka od narandže, marmelada
od narandže (oko 200 gr).
Za glazuru: 20 dkg čokolade, 2 kašike šećera, 1 dcl
vode, 1 kašika ulja.
![]() |
Posna torta od oraha |
Priprema: Orahe, šećer, brašno, prašak za pecivo
i grožđice zamesiti sa 1 čašom belog vina. Izručiti u kalup za torte sa
namašćenom folijom i peći u pećnici zagrejanoj na 180 ⁰C 30 minuta. Pečenu
tortu izvaditi, skinuti dno kalupa i u obruču je zaliti sa 1 čašom soka od
narandže. Ostaviti da se ohladi, skinuti obruč kalupa i tanko premazati celu
tortu marmeladom od narandže. Ako je marmelada suviše čvrsta, zagrejati je na
pari ili razrediti sa malo prokuvane vode. Zatim celu tortu preliti glazurom od
čokolade.
Glazura: U izlomljenu čokoladu dodati šećer,
vodu i 1 punu kašiku ulja. Prokuvati na umerenoj vatri dok ne postane
ujednačena glatka masa. Ako je potrebno dodati pomalo vode. Mora biti tečno (ne
suviše retko) da se može lagano preliti preko cele torte. Vrlo je važno
da izaberete kvalitetnu čokoladu za kuvanje, koja ne ostavlja sitne grudvice.
_________________________
Ukrasiti je
možete prema svojoj želji (išarati belom čokoladom, napraviti ukrase od bele
gum paste itd.)
Primjedbe
Objavi komentar