Brojne vrste kestena dele se u dve velike grupe: kestene i marone. Kesteni su mali, spljošteni sa jedne strane i sa tamnom, otpornom korom. Maroni su veći i srcoliki, kora ima je svetla i izbrazdana, a unutrašnja pokožica im se lakše odvaja. Maron je zapravo kalemljeni hibridni kesten i nešto je slađi od pitomog kestena.
I jedan i drugi
su omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao
pire. Osim toga, koriste se u mnogim slatkim i slanim jelima, uključujući i
meso. Te kombinacije vrlo često čine prave kulinarske čarolije. Kuvani ili
pečeni su jesenja svakodnevica na mnogim gradskim trgovima.
Kesten je jedna od prvih namirnica koju je čovek jeo. Plodovi
kestena spadaju u nutritivno visokovredne namirnice i imaju visoku kaloričnu
vrednost (100 gr ima 130 kcal). I kesteni i maroni su sveži u oktobru i novembru. Kasnije se mogu naći suvi, kao brašno ili
zamrznuti u obliku pirea. Od marona možete napraviti i domaći krem, koji možete
na taj način čuvati neko vreme. Recept za ovaj krem dat je u nastavku posta.
Kako ljuštiti kestene?
Uzmite ih u prste i zasecite nožem po dužoj strani, do unutrašnje
pokožice. Stavite ih da se kisele u hladnoj vodi 1 sat, a onda ih poparite
vrućom vodom sa malo soli, oko 5 minuta. Ocedite ih i ljuštite dok su vrući.
Pečeni kesteni, kakva slast!
Napravite horizontalni rez na ravnoj
strani kestena i pecite ih u tiganju na plotni ili u rerni. Tokom pečenja
stalno protresajte tiganj da se kesteni prevrću dok se kora dobro ne ispeče, pa
čak i izgori donekle. Odmah ih jedite ili čuvajte na toplom, pošećerene ili
zalivene rakijom.
Kako jednostavno možete skuvati
kestene pogledajte na ovde datom LINKU.
![]() |
Pečeni kesten |
Krem od marona
![]() |
Krem od marona |
Odličan krem kao namaz na hleb ili
nadev za kolačiće i biskvite.
Oljuštite marone skidajući samo koru,
barite ih 45 minuta, očistite i propasirajte. Stavite pire u šerpu, dodajte
istu količinu šećera i kuvajte na tihoj vatri stalno mešajući dok krem ne počne
da se odvaja od varjače. Skinite sa vatre, zamirišite rumom, sipajte toplo u
teglice sa hermetičkim zatvaračem i ostavite da se ohlade – naopačke.
Čuvajte kesten krem na hladnom, bar
mesec dana. Tada je kesten krem spreman za posluženje.
Primjedbe
Objavi komentar