Zimske čarolije od kestena i marona

Brojne vrste kestena dele se u dve velike grupe: kestene i marone. Kesteni su mali, spljošteni sa jedne strane i sa tamnom, otpornom korom. Maroni su veći i srcoliki, kora ima je svetla i izbrazdana, a unutrašnja pokožica im se lakše odvaja. Maron je zapravo kalemljeni hibridni kesten i nešto je slađi od pitomog kestena.

I jedan i drugi su omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao pire. Osim toga, koriste se u mnogim slatkim i slanim jelima, uključujući i meso. Te kombinacije vrlo često čine prave kulinarske čarolije. Kuvani ili pečeni su jesenja svakodnevica na mnogim gradskim trgovima.

Kesten je jedna od prvih namirnica koju je čovek jeo. Plodovi kestena spadaju u nutritivno visokovredne namirnice i imaju visoku kaloričnu vrednost (100 gr ima 130 kcal). I kesteni i maroni su sveži u oktobru i novembru. Kasnije se mogu naći suvi, kao brašno ili zamrznuti u obliku pirea. Od marona možete napraviti i domaći krem, koji možete na taj način čuvati neko vreme. Recept za ovaj krem dat je u nastavku posta.

Kako ljuštiti kestene?

Uzmite ih u prste i zasecite nožem po dužoj strani, do unutrašnje pokožice. Stavite ih da se kisele u hladnoj vodi 1 sat, a onda ih poparite vrućom vodom sa malo soli, oko 5 minuta. Ocedite ih i ljuštite dok su vrući.

Pečeni kesteni, kakva slast!

Napravite horizontalni rez na ravnoj strani kestena i pecite ih u tiganju na plotni ili u rerni. Tokom pečenja stalno protresajte tiganj da se kesteni prevrću dok se kora dobro ne ispeče, pa čak i izgori donekle. Odmah ih jedite ili čuvajte na toplom, pošećerene ili zalivene rakijom.

Kako jednostavno možete skuvati kestene pogledajte na ovde datom LINKU.

Pečeni kesten

Krem od marona

Krem od marona

Odličan krem kao namaz na hleb ili nadev za kolačiće i biskvite.

Oljuštite marone skidajući samo koru, barite ih 45 minuta, očistite i propasirajte. Stavite pire u šerpu, dodajte istu količinu šećera i kuvajte na tihoj vatri stalno mešajući dok krem ne počne da se odvaja od varjače. Skinite sa vatre, zamirišite rumom, sipajte toplo u teglice sa hermetičkim zatvaračem i ostavite da se ohlade – naopačke.

Čuvajte kesten krem na hladnom, bar mesec dana. Tada je kesten krem spreman za posluženje.

Primjedbe