Žele u raznim oblicima od pet vrsta voća (džemova).
Potrebno je (za oko 100 komada): 5 različitih džemova (od šumskog
voća, malina, pomorandže, kajsija, smokava)
po 340 gr od svake vrste, 750 gr šećera, 150 gr želatina u
listovima, 150 gr skroba (gustin),
5 limunova, 1 pomorandža.
![]() |
Žele od voća |
Priprema:
- Propasirajte kroz cediljku svaku vrstu džema posebno da bi dobio gladak I ujednačen izgled.
- Za svaku vrstu želea u manju šerpu stavite po 150 gr šećera, 200 ml vode, sok od 1 limuna. Rastvorite po 30 gr gustina pa i njega dodajte. Sve dobro izmešajte mikserom. Za žele od pomorandže dodajte i malo rendane korice od pomorandže.
- Stavite šerpu na tihu vatru, pa kada se žele zgusne i dobije gladak, baršunast izgled, umešajte jednu vrstu džema, uz neprestano mešanje.
- Čim proključa sklonite sa vatre, dodajte 30 gr želatina prethodno omekšalog u mlakoj void (35 gr ukoliko je džem ređi).
- Manju plitku tepsiju (17x17 cm) obložite providnom folijom, kutlačom sipajte pripremljenu masu za žele. Prohlađeno stavite u hladnjak i ostavite da se steže 8-12 sati. Želatinozna masa treba da bude debljine od oko 1 ½ cm. Na isti način pripremite ostale želee.
- Kada se stegnu, malim kalupima različitih oblika isecite žele. Može poslužiti i oštar nož kojim ćete iseći male kvadrate, rombove itd. Masu takođe možete sipati u male kalupe i ostaviti da se stegne. Od svake vrste treba da dobijete oko 20 komada. Ostavite želee da se prosuše 2 sata, a onda ih uvaljajte u kristal šećer.
Odložite u
metalne kutije, redove odvojitte masnim papirom. Na hladnom mogu da traju oko 20
dana, a da ostanu meki.
Primjedbe
Objavi komentar