Potrebno je (za 6-8 porcija): 14 debljih traka kuvane šunke, 750 gr mlevenog svinjskog mesa, 250 gr mlevene roštiljske kobasice, 60 gr prženih listića badema, 1 kašika sosa od ljutih papričica, 2 kašičice mlevenog kima, 2 kašičice susamovog ulja, 1 kašika listića majčine dušice.
![]() |
Vekna od mlevenog mesa sa kuvanom šunkom |
Priprema: Zagrejte pećnicu na 180 ⁰C, podmažite
odgovarajući kalup i obložite ga sa svih strana kuvanom šunkom, tako da se sve
trake preklapaju i više preko ruba kalupa. U odvojenoj posudi izmešajte obe
vrste mlevenog mesa, dodajte listiće badema, ljuti sos od papričica, mleveni
kim, susamovo ulje, majčinu dušicu, 1 kašičicu soli i malo grubo mlevenog
bibera. Sve zajedno izgnječite rukama, a zatim masu izručite u kalup, utisnite
rukom, preklopite višak šunke preko mase, pokrijte alu folijom i stavite u
zagrejanu pećnicu.
Pecite oko 70
minuta, zatim ocedite višak tečnosti, pa ostavite da se ohladi preko noći.
Sledeći dan izvadite iz kalupa i isecite na jednake delove. Ovo jelo se servira
hladno.
Savet: Možete
koristiti sos po ličnom ukusu, ljuti od rena ili sladak od paradajza ili soje.
Primjedbe
Objavi komentar