Vekna od mlevenog mesa sa šunkom

Potrebno je (za 6-8 porcija): 14 debljih traka kuvane šunke, 750 gr mlevenog svinjskog mesa, 250 gr mlevene roštiljske kobasice, 60 gr prženih listića badema, 1 kašika sosa od ljutih papričica, 2 kašičice  mlevenog kima, 2 kašičice susamovog ulja, 1 kašika listića majčine dušice.

Vekna od mlevenog mesa sa kuvanom šunkom

Priprema: Zagrejte pećnicu na 180 ⁰C, podmažite odgovarajući kalup i obložite ga sa svih strana kuvanom šunkom, tako da se sve trake preklapaju i više preko ruba kalupa. U odvojenoj posudi izmešajte obe vrste mlevenog mesa, dodajte listiće badema, ljuti sos od papričica, mleveni kim, susamovo ulje, majčinu dušicu, 1 kašičicu soli i malo grubo mlevenog bibera. Sve zajedno izgnječite rukama, a zatim masu izručite u kalup, utisnite rukom, preklopite višak šunke preko mase, pokrijte alu folijom i stavite u zagrejanu pećnicu.

Pecite oko 70 minuta, zatim ocedite višak tečnosti, pa ostavite da se ohladi preko noći. Sledeći dan izvadite iz kalupa i isecite na jednake delove. Ovo jelo se servira hladno.

Savet: Možete koristiti sos po ličnom ukusu, ljuti od rena ili sladak od paradajza ili soje.

Primjedbe