Sitni biskviti sa raznim nadevima

Potrebno je (za 12 osoba):

  • Za osnovno testo: 350 gr brašna, 160 gr putera, 120 gr šećera u prahu, 40 gr sitno samljevenih badema (kao brašno), 1 belance, so.
  • Za nadev 1: 2 jabike, kristal šećer i šećer u prahu, puter.
  • Za nadev 2: džem od šljiva, začini u prahu (cimet, karanfilić).
  • Za nadev3: 100 gr čokolade za kuvanje, 100 gr slatke pavlake, rendana korica narandže, liker sa ukusom narandže.

Biskviti sa nadevom

Priprema: Umesite testo od brašna, omekšalog putera isečenog na komadiće, šećera u prahu, mlevenih badema, belanca i prstohvata soli. Podelite ga na 3 jednaka dela. U jedan deo umešajte kašičicu začina u prahu. Sva tri obmotajte providnom folijom i odložite u hladnjak. U međuvremenu izlomite čokoladu i istopite je na pari pomešanu sa slatkom pavlakom, rendanom koricom narandže i kašičicom likera. Kada se čokolada istopila, dobro sve sjedinite, pa posudu prebacite u drugu sa ledom. Mutite krem žicom (mikserom) sve dok ne postane penast, a zatim ga stavite u hladnjak.

Razvaljajte deo testa na 5 mm debljine, modlom u obliku cveta (prečnika 4,5 cm) izvadite 12 biskvita. Složite ih u plitku tepsiju prekrivenu pek papirom. Drugi deo testa takođe razvaljajte na isti način, pa nazupčenom modlom istog prečnika izvadite sledećih 12 biskvita i složite ih u istu tepsiju. Na kraju, razvaljajte testo sa začinima do 3 mm debljine i okruglom modlom glatkih ivica istog prečnika izvadite 24 biskvita. Manjom modlom (prečnika 2,5 cm) iz 12 biskvita izvadite sredinu. Ova 24 biskvita složite u drugu tepsiju obloženu pek papirom. Ukoliko vaša pećnica ima tu mogućnost, obe tepsije možete istovremeno peći na 170 ⁰C oko 18 minuta.

U međuvremenu jabuke presecite na polovine, isecite tanke kriške, složite ih u tepsiju podmazanu puterom, pospite kristal šećerom pa stavite u pećnicu kada izvadite biskvite, ali na poziciju za roštilj da se karmelišu. U sredinu biskvita sa začinima stavite po malo džema od šljiva (kašičicu). Preko stavite biskvite sa otvorom. Biskvite u obliku cveta ukrasite komadićima karmelisanih jabuka i pospite šećerom u prahu. Treću vrstu biskvita nadenite kremom od čokolade.

Ovako pripremljeni mini biskviti savršeni su kao posluženje uz čaj.

Primjedbe