Potrebno je (za 12 osoba):
- Za osnovno
testo: 350 gr brašna,
160 gr putera, 120 gr šećera u prahu, 40 gr sitno samljevenih badema (kao brašno),
1 belance, so.
- Za nadev 1: 2 jabike, kristal šećer i šećer u prahu, puter.
- Za nadev 2: džem od šljiva, začini u prahu (cimet, karanfilić).
- Za nadev3: 100 gr čokolade za kuvanje, 100 gr slatke pavlake, rendana korica narandže, liker sa ukusom narandže.
![]() |
Biskviti sa nadevom |
Priprema: Umesite testo od brašna, omekšalog
putera isečenog na komadiće, šećera u prahu, mlevenih badema, belanca i
prstohvata soli. Podelite ga na 3 jednaka dela. U jedan deo umešajte kašičicu
začina u prahu. Sva tri obmotajte providnom folijom i odložite u hladnjak. U
međuvremenu izlomite čokoladu i istopite je na pari pomešanu sa slatkom
pavlakom, rendanom koricom narandže i kašičicom likera. Kada se čokolada
istopila, dobro sve sjedinite, pa posudu prebacite u drugu sa ledom. Mutite
krem žicom (mikserom) sve dok ne postane penast, a
zatim ga stavite u hladnjak.
Razvaljajte deo testa na 5 mm debljine, modlom u
obliku cveta (prečnika 4,5
cm) izvadite 12 biskvita. Složite ih u plitku tepsiju prekrivenu pek papirom.
Drugi deo testa takođe razvaljajte na isti način, pa nazupčenom modlom istog
prečnika izvadite sledećih 12 biskvita i složite ih u istu tepsiju. Na kraju,
razvaljajte testo sa začinima do 3 mm debljine i okruglom modlom glatkih ivica
istog prečnika izvadite 24 biskvita. Manjom modlom (prečnika 2,5 cm) iz 12
biskvita izvadite sredinu. Ova 24 biskvita složite u drugu tepsiju obloženu pek
papirom. Ukoliko vaša pećnica ima tu mogućnost, obe tepsije možete istovremeno
peći na 170 ⁰C oko 18 minuta.
U međuvremenu
jabuke presecite na polovine, isecite tanke kriške, složite ih u tepsiju
podmazanu puterom, pospite kristal šećerom pa stavite u pećnicu kada izvadite
biskvite, ali na poziciju za roštilj da se karmelišu. U sredinu biskvita sa
začinima stavite po malo džema od šljiva (kašičicu). Preko stavite biskvite sa
otvorom. Biskvite u obliku cveta ukrasite komadićima karmelisanih jabuka i
pospite šećerom u prahu. Treću vrstu biskvita nadenite kremom od čokolade.
Ovako
pripremljeni mini biskviti savršeni su kao posluženje uz čaj.
Primjedbe
Objavi komentar