Recept za punjeni svinjaki kare sa “ustipcima” od bundeve, neobično i ukusno jelo.
Potrebno je
(za 6 osoba): 1,2 kg
svinjskog karea bez kosti, 150 gr bolje salame, 2 kriške
mlečnog hleba potopljenog u mleku, 1 amareto, peršunov list, aleva paprika,
cimet, maslinovo ulje, so.
- Za „uštipke“: 400 gr
očišćene bundeve, 150 gr brašna, 100 ml mleka, 100 gr putera, 3 jajeta, mala
glavica crvenog luka, žalfija, ruzmarin, so biber.
Punjeni svinjski kare i uštipci od bundeve
Priprema:
- Svinjski kare opsecite, poravnajte tako da dobijete komad od oko 900 gr, uzdužno ga zasecite (nemojte preseći) da dobijete veliku šniclu. Istucite je tučkom.
- Ostatak mesa stavite u mikser, dodajte salamu, dobro oceđen hleb potopljen u mleku, amareto, kašičicu začina, sitno seckan peršunov list i so. Sve zajedno dobro izmiksajte.
- Pripremljeni nadev premažite preko mesa i zavijte u rolat. Pek papir ovlažite, dobro ocedite, obmotajte oko rolata i vežite okolo koncem. Premestite rolat u vatrostalnu posudu, premažite uljem i pecite u pećnici na 190 ⁰C oko 50 minuta. S vremena na vreme okrenite.
“Uštipci” od
bundeve: Pomešajte
brašno i jaja. Dodajte izgnječenu bundevu kuvanu na pari, mleko i 45 gr putera
(proceđenog) na kome ste propržili luk sa žalfijom i ruzmarinom. Ostatkom
putera podmažite 15 malih okruglih kalupa (za krem karamel – visine 5 cm i
prečnika 5 cm), napunite ih do ¾ zapremine pripremljenom
masom. Poslažite na plitku tepsiju i pecite na 200 ⁰C oko 15 minuta.
Gotovo pečenje ostavite da se prohladi desetak
minuta (skinite konac,
uklonite papir), nasecite na režnjeve, prelijte sokom od pečenja i služite sa
toplim “uštipcima” od bundeve.
Primjedbe
Objavi komentar