Potrebno je (za 4 osobe): 150 gr običnog belog brašna, 70 gr kukuruznog brašna, 1 jaje, 90 gr omekšanog putera, 1 puna kašika šećera, kora od 1 limuna, sitna, so, soda bikarbona, 280 gr marmalade od kajsija, 40 gr oljuštenih badema, 250 gr slatke pavlake, cimet u prahu.
![]() |
Pita sa kukuruznim brašnom |
Priprema: Promešajte u posudi za mešenje 130 gr
belog i 70 gr kukuruznog brašna sa na vrh noža sode bikarbone. Dodajte 90 gr
omekšanog putera, 1 jaje, 1 kašiku šećera i prstohvat sitne soli. Zamesite
testo, oblikujte u loptu, zamotajte u alu foliju i stavite u frižider na pola sata.
Modlu za pite
prečnika 18 cm sa pokretnim dnom namažite puterom, razvucite 2/3 testa po dnu. Premažite
testo marmeladom od kajsija u koju ste narendali samo žuti deo limunove kore
(dobro oprane i osušene). Preko marmalade stavite seckane bademe (na listiće).
Pitu prekrijte rešetkom od testa – trake secite reckavim
točkićem. Pecite pitu oko 30 minuta na 180 ⁰C u rerni. Neka ostane bledo
pečena.
Pečenu ostavite da se ohladi pa je izvadite iz
modle. Služite je sa hladnom slatkom pavlakom kojoj ste dodali malo cimeta u
prahu. Pita je bolja ako odstoji 1 dan.
Primjedbe
Objavi komentar