Pita sa kukuruznim brašnom i bademima

Potrebno je (za 4 osobe): 150 gr običnog belog brašna, 70 gr kukuruznog brašna, 1 jaje, 90 gr omekšanog putera, 1 puna kašika šećera, kora od 1 limuna, sitna, so, soda bikarbona, 280 gr marmalade od kajsija, 40 gr oljuštenih badema, 250 gr slatke pavlake, cimet u prahu.

Pita sa kukuruznim brašnom

Priprema: Promešajte u posudi za mešenje 130 gr belog i 70 gr kukuruznog brašna sa na vrh noža sode bikarbone. Dodajte 90 gr omekšanog putera, 1 jaje, 1 kašiku šećera i prstohvat sitne soli. Zamesite testo, oblikujte u loptu, zamotajte u alu foliju i stavite u frižider na pola sata.

Modlu za pite prečnika 18 cm sa pokretnim dnom namažite puterom, razvucite 2/3 testa po dnu. Premažite testo marmeladom od kajsija u koju ste narendali samo žuti deo limunove kore (dobro oprane i osušene). Preko marmalade stavite seckane bademe (na listiće). Pitu prekrijte rešetkom od testa – trake secite reckavim točkićem. Pecite pitu oko 30 minuta na 180 ⁰C u rerni. Neka ostane bledo pečena.

Pečenu ostavite da se ohladi pa je izvadite iz modle. Služite je sa hladnom slatkom pavlakom kojoj ste dodali malo cimeta u prahu. Pita je bolja ako odstoji 1 dan.

Primjedbe