Potrebno je: 3 paprike različitih boja (crvena, zelena, žuta), 50 gr peršunovog lista, 2 fileta inćuna (iz soli ili slane sardele), 1 kašičica kapara (iz soli), natopljena sredina od 1 zemičke (kifle), 1-2 čena belog luka, maslinovo ulje, sirće.
![]() |
Paprika u umaku sa inćunima |
Priprema: Ispecite paprika, potparite ih i
oljuštite, pa oćistite od semena. Presecite ih na polovine, odstranite žilice i
isecite na komadiće. Stavite ih u posudu, začinite uljem i ostavite da se
sasvim ohlade. Očistite peršunov list, operite i osušite. Filete inćuna i
kapare operite hladnom vodom da uklonite višak soli, očistite beli luk.
Natopite sredinu zemičke u sirćetu i dobro ocedite.
Zajedno
iseckajte: peršun, filete inćuna, kapare, beli luk,
natopljen hleb i stavite u drugu posudu. Dobro sve izmešajte drvenom varjačom,
dodajući postepeno dosta maslinovog ulja (ovaj
umak treba da bude ređi).
Prelijte umakom paprike, promešajte i stavite u hladnjak, gde treba da odstoji
24 sata pre služenja.
Ovako
pripremljene paprike savršeno idu uz rozbif, kao i sve druge vrste mesa, hladne
ili tople. Možete ih služiti i same kao predjelo, uz barena jaja isečena na
kriške, sa suvim mesom.
Primjedbe
Objavi komentar