Pečene jabuke punjene kestenom

Potrebno je (za 4 osobe): 4 velike jabuke, 120 gr kuvanog oljuštenog kestena, 50 gr suvog grožđa, džem od kajsija, vanilin šećer, kristal šećer, puter, mleko, belo vino, so.

Pečene jabuke sa kestenom

Priprema: Skuvajte kesten u mleku zamirisanom vanilom sa malo soli (oko 20 minuta). Operite i osušite jabuke, nemojte ih ljuštiti. Odsecite im gornju četvrtinu sa peteljkom, izvadite sredinu sa kišticama, izdubite. Ocedite kuvani kesten, izgnječite ga viljuškom, pomešajte sa suvim grožđem i kašikom džema od kajsija. Ovim napunite jabuke. Složite ih u tepsiju podmazanu puterom, poklopite odsečenim delovima sa peteljkom, pospite sa 5 kašika šećera, prelijte čašom vina, stavite po neki komadić Putera i pecite u pećnici na 200 ⁰C oko 30 minuta.

Izvadite jabuke iz tepsije. Sok sipajte u manju šerpu, stavite na vatru da se ukuva dok ne počne da se karmeliše. Zatim ga prelijte preko jabuka.

Primjedbe