Potrebno je (za 4 osobe): 4 velike jabuke, 120 gr kuvanog oljuštenog kestena, 50 gr suvog grožđa, džem od kajsija, vanilin šećer, kristal šećer, puter, mleko, belo vino, so.
![]() |
Pečene jabuke sa kestenom |
Priprema: Skuvajte kesten u mleku zamirisanom
vanilom sa malo soli (oko 20 minuta). Operite i osušite jabuke, nemojte ih
ljuštiti. Odsecite im gornju četvrtinu sa peteljkom, izvadite sredinu sa
kišticama, izdubite. Ocedite kuvani kesten, izgnječite ga viljuškom, pomešajte
sa suvim grožđem i kašikom džema od kajsija. Ovim napunite jabuke. Složite ih u
tepsiju podmazanu puterom, poklopite odsečenim delovima sa peteljkom, pospite
sa 5 kašika šećera, prelijte čašom vina, stavite po neki komadić Putera i
pecite u pećnici na 200 ⁰C oko 30 minuta.
Izvadite jabuke
iz tepsije. Sok sipajte u manju šerpu, stavite na vatru da se ukuva dok ne
počne da se karmeliše. Zatim ga prelijte preko jabuka.
Primjedbe
Objavi komentar