Paštete od mlevenog junećeg mesa i sos

Potrebno je (za 10 komada): 500 gr nemasnog junećeg mlevenog mesa, 1 glavica fino seckanog crnog luka, 2 presovana čena belog luka, 2 kašike sosa od paradajza, 2-3 kašičice senfa, 2 kašike sveže seckanog peršunovog lista, 1 kašika seckane majčine dušice ili peteljki mladog luka, 2 jajeta, brašno za posipanje, mleko, 100 gr prezli.

  • Za sos: 1 kašika brašna, 250 ml juneće supe ili supe od povrća, 60 ml crvenog vina.

Paštete od mlevene junetine

Priprema: U većem sudu pomešajte mleveno meso sa lukom, sosom od paradajza, senfom, začinima i jajetom. Umesite rukama jednoličnu masu, dodajte so i biber po ukusu i formirajte okrugle paštete (ukoliko imate, koristite kalupe). Svaku paštetu poravnajte rukom i pospite odozgo brašnom. Drugo jaje izmešajte sa malo mleka, pa svaku paštetu umočite u jaje, a zatim u prezlu. Zagrejte ulje u većoj tepsiji, pa pecite paštete 3-4 minuta sa obe strane na srednjoj temperature. Stavite u činiju, pokrijte i ostavite na toplom mestu.

  • Za sos: Ostavite u tepsiji 2-3 kašičice ulja, dodajte brašno i pržite 1 minut. Izmešajte supu sa vinom, pa polako dodajte u zapršku od brašna, uz stalno mešanje, sve dok sos ne uvri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta. Dodajte biber i so, prelijte sos preko pašteta i odmah servirajte dok je još vruće.

Primjedbe