Nedeljni zimski jelovnik zdrave ishrane

Da bismo izbegli gojenje, a jeli zdravu hranu, treba prilagoditi jelovnik potrebama našeg organizma u zimskim mesecima. U ovom postu je dat primer idealnog zimskog jelovnika za sedam dana. U njega su uključeni ručak i večera, a doručak prilagodite prema svojoj želji.

Količina navedenih  namirnica u dnevnom jelovniku je: testenina, pirinač, hleb – 80 gr; meso 100 gr; riba 150 gr; variva 50 gr; salate 150 gr; povrće 250 gr; 2 jajeta.

Zimski jelovnik zdrave ishrane za 7 dana

Zimski jelovnik za sedam dana

Ponedeljak:

  • Ručak: Palenta sa telećim raguom i graškom, jabuka.
  • Večera: Čorba sa povrćem, dinstana šargarepa, voćna salata.

Utorak:

  • Ručak: Rižoto sa parmezanom, sveže povrće sa maslinovim uljem, kaki jabuka.
  • Večera: Fileti lososa, salata od endivije i oraha, kivi.

Sreda:

  • Ručak: Makarone sa sirom, prokole, ananas.
  • Večera: Supa sa povrćem, pečurke, pomorandža.

Četvrtak:

  • Ručak: Čorba od luka sa nadrobljenim kockicama proprženog hleba, artičoke.
  • Večera: Jedan srednje veliki grozd.

Petak:

  • Ručak: Palenta i riba list, salata od endivije, kisela jabuka.
  • Večera: Barena jaja i krompir pečen u rerni posut peršunom, salata od šargarepe, kaki jabuka.

Subota:

  • Ručak: Čorba od sočiva i pirinča, bareno povrće posuto peršunom, kuvana jabuka.
  • Večera: Krompir pržen na ulju, pršuta, brokule.

Nedelja:

  • Ručak: Teleća šnicla sa bundevom i krem sirom, kaki sa sladoledom.
  • Večera: Režanj pečenog svinjskog mesa sa spanaćem, čaša crnog vina.

Primjedbe