Da bismo izbegli gojenje, a jeli zdravu hranu, treba prilagoditi jelovnik potrebama našeg organizma u zimskim mesecima. U ovom postu je dat primer idealnog zimskog jelovnika za sedam dana. U njega su uključeni ručak i večera, a doručak prilagodite prema svojoj želji.
Količina navedenih namirnica u dnevnom jelovniku je: testenina, pirinač, hleb – 80 gr; meso
100 gr; riba 150 gr; variva 50 gr; salate 150 gr; povrće 250 gr; 2 jajeta.
![]() |
Zimski jelovnik zdrave ishrane za 7 dana |
Zimski jelovnik za sedam dana
Ponedeljak:
- Ručak: Palenta sa telećim raguom i graškom, jabuka.
- Večera: Čorba sa povrćem, dinstana šargarepa, voćna salata.
Utorak:
- Ručak: Rižoto sa parmezanom, sveže povrće sa maslinovim uljem, kaki jabuka.
- Večera: Fileti lososa, salata od endivije i oraha, kivi.
Sreda:
- Ručak: Makarone sa sirom, prokole, ananas.
- Večera: Supa sa povrćem, pečurke, pomorandža.
Četvrtak:
- Ručak: Čorba od luka sa nadrobljenim kockicama proprženog hleba, artičoke.
- Večera: Jedan srednje veliki grozd.
Petak:
- Ručak: Palenta i riba list, salata od endivije, kisela jabuka.
- Večera: Barena jaja i krompir pečen u rerni posut peršunom, salata od šargarepe, kaki jabuka.
Subota:
- Ručak: Čorba od sočiva i pirinča, bareno povrće posuto peršunom, kuvana jabuka.
- Večera: Krompir pržen na ulju, pršuta, brokule.
Nedelja:
- Ručak: Teleća šnicla sa bundevom i krem sirom, kaki sa sladoledom.
- Večera: Režanj pečenog svinjskog mesa sa spanaćem, čaša crnog vina.
Primjedbe
Objavi komentar