Evo koji oblici testenine su najbolji, prema mišljenju profesionalnih kuvara.
Šire od taljatele, uže od lazanja, papardele su idealne za ukusne i guste sosove koji često sadrže konkretne komade mesa, povrća ili pečuraka.
Osim zbog ukusa i oblika, šefovi hvale široke rezance jer izgledaju veoma elegantno na tanjiru.Velike školjke
Konkiljoni, testenina u obliku velikih školjki, izgleda veoma efektno na tanjiru.
Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.
Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.
Špagete se jedu sa malim ćuftama od mesa, ali i sa jednostavnim sosovima sa belim lukom i maslinovim uljem ili paradajzom.
Orekijete dolaze iz Apulije sa italijanskog juga i tradicionalno se prave od tankih krugova svežeg testa koji se lagano pritisnu palcem kako bi se dobio prepoznatljiv oblik.
U Italiji ovu testeninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora.
Odlično se slaže s jednostavnim sosovima, kao što je klasična marinara, kao i sosovima od crnog bibera i sira i belog luka i maslinovog ulja.
A posebno zadovoljstvo je namotavanje lingvina na viljušku.
Široki rezanci
![]() |
Papardele |
Osim zbog ukusa i oblika, šefovi hvale široke rezance jer izgledaju veoma elegantno na tanjiru.Velike školjke
Konkiljoni, testenina u obliku velikih školjki, izgleda veoma efektno na tanjiru.
Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.
Velike školjke
Konkiljoni, testenina u obliku velikih školjki, izgleda veoma efektno na tanjiru.Njihova je prednost u tome što mogu da pokupe veliku količinu sosa, ali služe i za hladne salate. Često se prave sa sosovima na bazi mesa i zapeku u rerni, posute sirom.
![]() |
Konkiljoni |
Špagete
Najpopularnija vrsta testenine odlično se slaže uz kremaste sosove i rague, uz meso i povrće.Špagete se jedu sa malim ćuftama od mesa, ali i sa jednostavnim sosovima sa belim lukom i maslinovim uljem ili paradajzom.
![]() |
Špagete |
Orekijete
Testenina koja ima oblik malog uha ima tanje središte i rapave ivice napravljene tako da sa lakoćom pokupe sos.Orekijete dolaze iz Apulije sa italijanskog juga i tradicionalno se prave od tankih krugova svežeg testa koji se lagano pritisnu palcem kako bi se dobio prepoznatljiv oblik.
![]() |
Orekijete |
Lingvini
Pljosnatije od špageta, lingvini imaju veću površinu za upijanje bogatih, ali i laganih sosova.U Italiji ovu testeninu obožavaju s vongolama i drugim vrstama školjki ili plodova mora.
Odlično se slaže s jednostavnim sosovima, kao što je klasična marinara, kao i sosovima od crnog bibera i sira i belog luka i maslinovog ulja.
A posebno zadovoljstvo je namotavanje lingvina na viljušku.
![]() |
Lingvini |
Preuzeto sa sajta: informer.rs
Primjedbe
Objavi komentar