Potrebno je (za 4 osobe): 200 gr mleka, 50 gr kristal šećera, 50 gr mlevenog lešnika, 2 jajeta, 4 korpice (korneta za sladoled), šipka vanile (vanillin šećer).
![]() |
Karamel krem u korpicama |
Priprema: Kuvajte mleko sa šipkom vanile (kasnije
je izvadite). U manju šerpu stavite 2 dobre kašike šećera, poprskajte sa par
kapi vode, pa stavite na vatru da se šećer istopi i karameliše. Karamelisani
šećer sipajte na dno 4 mala kalupa za krem caramel. Penasto umutite jaja sa
preostalim šećerom. Malo po malo dodajte mleko i umešajte mlevene lešnike. Masu
podelite u 4 kalupa.
U pretis lonac
sipajte 1 prst vode, stavite pripremljene kalupe, zatvorite lonac i od momenta
kada lonac počne da zviždi kuvajte 10 minuta. Ostavite da se prohladi, izvadite
gotov krem karamel, mlak izručite u korpice i pospite krupno seckanim
lešnicima.
Ukoliko nemate
pretis lonac, isto ćete postići ako u tepsiju sipate vodu, složite u nju kalupe
sa kremom i stavite u pećnicu da se peče (na pari). U ovom slučaju je vreme nešto
duže nego u pretis loncu.
Primjedbe
Objavi komentar