Karamel krem sa lešnikom u korpicama

Potrebno je (za 4 osobe):  200 gr mleka, 50 gr kristal šećera, 50 gr mlevenog lešnika, 2 jajeta, 4 korpice (korneta za sladoled), šipka vanile (vanillin šećer).

Karamel krem u korpicama

Priprema: Kuvajte mleko sa šipkom vanile (kasnije je izvadite). U manju šerpu stavite 2 dobre kašike šećera, poprskajte sa par kapi vode, pa stavite na vatru da se šećer istopi i karameliše. Karamelisani šećer sipajte na dno 4 mala kalupa za krem caramel. Penasto umutite jaja sa preostalim šećerom. Malo po malo dodajte mleko i umešajte mlevene lešnike. Masu podelite u 4 kalupa.

U pretis lonac sipajte 1 prst vode, stavite pripremljene kalupe, zatvorite lonac i od momenta kada lonac počne da zviždi kuvajte 10 minuta. Ostavite da se prohladi, izvadite gotov krem karamel, mlak izručite u korpice i pospite krupno seckanim lešnicima.

Ukoliko nemate pretis lonac, isto ćete postići ako u tepsiju sipate vodu, složite u nju kalupe sa kremom i stavite u pećnicu da se peče (na pari). U ovom slučaju je vreme nešto duže nego u pretis loncu.

Primjedbe