Tačno je da recepti za pripremu hrane zauzimaju vrlo važno mesto u kuhinji. Istovremeno oni su samo jedan mali delić onoga što je uspešnoj domaćici neophodno. Osim umeća kuvanja možda je mnogo važnije znanje o izboru namirnica i pravilnom sastavljanju jelovnika. Ovi izbori direktno utiču na zdravlje. A kako, iskusila sam na vlastitom primeru i potražila savet stručnjaka. U daljem tekstu je objašnjenje i slikovni prikaz. I da, grickalice, vegetu i konzerviranu hranu zaboravite.
“Tanjir
zdrave ishrane“ predstavlja grafički prikaz osnovnih smernica za planiranje
pravilne ishrane. Ovaj vodič pruža korisnicima zdraviji izbor namirnica iz
osnovnih grupa i lakše kontrolisanje porcije hrane u svakom obroku.
Na prvoj
polovini tanjira se
nalaze žitarice celog zrna i zdrave belančevine. Preporučuje se korišćenje
žitarica celog zrna kao što su hleb od celog zrna, integralna testenine,
integralni pirinač. Ograničiti unos prerađenih žitarica kao što su beli hleb,
peciva, tastenina od belog brašna i beli pirinač. Posle dužeg vremena, ako se
prerađene žitarice nekontrolisano unose, mogu povećati rizik od nastanka
gojaznosti, srčanih oboljenja i šećerne bolesti. Tanjir zdrave ishrane predlaže
korisnicima da u ishrani budu zastupljene zdrave belančevine koje podrazumevaju
ribu, živinsko meso, jaja, mahunarke (pasulj, sočivo, leblebija) i orašaste
plodove (badem, lešnik, orah...). Preporuka je da se ograniči unos crvenog mesa
i da se izbegavaju suhomesnati proizvodi kao što su kobasica, slanina, šunka i
druge mesne prerađevine.
Na drugoj
polovini tanjira treba
da bude zastupljeno voće i povrće, gde veći deo zauzima povrće. Što više
raznovrsnog povrća, uz napomenu da se u ovoj grupi krompir ne broji. Krompir
treba ograničeno unositi, jednom do dva puta u toku nedelje. Dati prednost da
to bude kuvan krompir ili pečen u rerni bez dodatka masnoće. Izbegavati pržen
krompir. Koristiti što više svežeg sezonskog povrća, u vidu salata, kuvano na
pari, dinstano ili grilovano. Preostali deo tanjra zauzima voće koje treba
birati za međuobroke ili za doručak. Izbegavati unos voća kao zamenu za večeru
ili posle večere zbog prirodnog sadržaja šećera. Koristiti ograničen unos
raznovrsnog sezonskog voća.
U ishrani
koristiti biljna ulja, posebno maslinovo. Koristiti u kuvanju ili
kao dodatak salatama. Ograničiti unos maslaca u ishrani, a izbegavati trans –
masnoće. U toku dana koristiti vodu, kafu i čaj bez ili sa vrlo malo šećera.
Ograničiti unos mleka i mlečnih proizvoda od 1 do 2 šolje u toku dana. Izbegavati
zaslađene industrijske napitke i koristiti sveže ceđene sokove (od jabuke,
limuna, pomorandže, grejpfruta).
I na kraju, BUDITE AKTIVNI. Tajna u kontroli telesne
težine se nalazi upravo u izbalansiranoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.
Odvojite svakodnevno 30 do 60 minuta za šetnju, vožnju bicikla, trčanje,
plivanje ili neke druge aktivnosti.
Savetovalište zaishranu, DZ Dr. Đorđe Lazić,
Sombor
Marijana Vuković, nutriconista
Primjedbe
Objavi komentar