Potrebno je (za 6 osoba): 500 gr suvog bakalara, 4 dcl maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1 puna kašika seckanog peršuna, crni biber u zrnu, 400 gr kukuruznog brašna (belog i žutog), so.
![]() |
Kačamak sa bakalarom |
Priprema: Stavite suvi Bakalar da u hladnoj vodi odstoji
48 sati, menjajući više puta vodu. Ugrejte 1 ½ l vode, pa čim provri posolite i
uspite kukuruzno brašno kroz sito dobro mešajući žicom da se ne stvore
grumuljice. Nastavite da mešate drvenom varjačom. Kuvajte kačamak oko 45
minuta, dodajući po potrebi kipuće osoljene vode ako je previše gust. Kuvani
kačamak izručite na ovlaženu mermernu (ili drugu glatku) ploču u sloju od 5 cm i
ostavite da se ohladi.
Izvadite bakalar
iz vode, očistite ga, isecite na komade i kuvajte u malo osoljenoj kipućoj vodi
sa par zrna bibera 15 minuta. Iscedite prokuvan bakalar i odstranite biber, a
zatim ga isitnite. Izmešajte maslinovo ulje sa belim lukom i peršunom pa
prelijte preko bakalara. Činiju držite na toplom (na pari).
Isecite ohlađeni
kačamak na komade pa ih prepecite na rešetki roštilja da malo porumene. Preko
pečenih komada kačamaka servirajte začinjeni bakalar. Služite toplo
Primjedbe
Objavi komentar