Kačamak sa suvim bakalarom

Potrebno je (za 6 osoba): 500 gr suvog bakalara, 4 dcl maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1 puna kašika seckanog peršuna, crni biber u zrnu, 400 gr kukuruznog brašna (belog i žutog), so.

Kačamak sa bakalarom

Priprema: Stavite suvi Bakalar da u hladnoj vodi odstoji 48 sati, menjajući više puta vodu. Ugrejte 1 ½ l vode, pa čim provri posolite i uspite kukuruzno brašno kroz sito dobro mešajući žicom da se ne stvore grumuljice. Nastavite da mešate drvenom varjačom. Kuvajte kačamak oko 45 minuta, dodajući po potrebi kipuće osoljene vode ako je previše gust. Kuvani kačamak izručite na ovlaženu mermernu (ili drugu glatku) ploču u sloju od 5 cm i ostavite da se ohladi.

Izvadite bakalar iz vode, očistite ga, isecite na komade i kuvajte u malo osoljenoj kipućoj vodi sa par zrna bibera 15 minuta. Iscedite prokuvan bakalar i odstranite biber, a zatim ga isitnite. Izmešajte maslinovo ulje sa belim lukom i peršunom pa prelijte preko bakalara. Činiju držite na toplom (na pari).

Isecite ohlađeni kačamak na komade pa ih prepecite na rešetki roštilja da malo porumene. Preko pečenih komada kačamaka servirajte začinjeni bakalar. Služite toplo

Primjedbe