Potrebno je (za 4 osobe): 250 gr kukuruznog brašna, 2 dcl mleka, 200 gr kozijeg sira, 300 gr pečuraka (vrganja), ½ dcl suvog belog vina, 50 gr putera, kašika seckanog peršunovog lista, so.
![]() |
Kačamak sa gljivama |
Priprema: Očistite pečurke i obrišite ih vlažnom
krpom pa iseckajte na listiće. Stavite ih u tiganj, dolijte vino i malo
posolite. Ostavite da se kuvaju na umerenoj vatri dok tečnost ne ispari, zatim
dodajte puter i promešajte. Posle nekoliko minuta skinite tiganj sa vatre.
Skuvajte
kačamak u 2 l vode, sipajući u kipuću vodu kukuruzno brašno kroz sito ili
cediljku i stalno mešajući da se ne zgrudva. Posle 8 minuta dolijte ½ dcl
mleka, kuvajte 5 minuta pa ponovo dolijte još ½ dcl mleka i kuvajte još 2
minuta. Dobićete mekan kačamak, a ako je gust povećajte količinu mleka. Na
tanjir sipajte više od polovine kačamaka, kašikom ga rastanjite pa složite
preko njega koziji sir isečen na tanke fete. Prekrijte ostatkom kačamaka sir
tako da se naziru samo krajevi i ukrasite dinstanim pečurkama i peršunovim
listom. Možete poslužiti ovako ili svakom na poseban tanjir, po želji.
Primjedbe
Objavi komentar