Kačamak sa pečurkama i kozijim sirom

Potrebno je (za 4 osobe): 250 gr kukuruznog brašna, 2 dcl mleka, 200 gr kozijeg sira, 300 gr pečuraka (vrganja), ½ dcl suvog belog vina, 50 gr putera, kašika seckanog peršunovog lista, so.

Kačamak sa gljivama

Priprema: Očistite pečurke i obrišite ih vlažnom krpom pa iseckajte na listiće. Stavite ih u tiganj, dolijte vino i malo posolite. Ostavite da se kuvaju na umerenoj vatri dok tečnost ne ispari, zatim dodajte puter i promešajte. Posle nekoliko minuta skinite tiganj sa vatre.

Skuvajte kačamak u 2 l vode, sipajući u kipuću vodu kukuruzno brašno kroz sito ili cediljku i stalno mešajući da se ne zgrudva. Posle 8 minuta dolijte ½ dcl mleka, kuvajte 5 minuta pa ponovo dolijte još ½ dcl mleka i kuvajte još 2 minuta. Dobićete mekan kačamak, a ako je gust povećajte količinu mleka. Na tanjir sipajte više od polovine kačamaka, kašikom ga rastanjite pa složite preko njega koziji sir isečen na tanke fete. Prekrijte ostatkom kačamaka sir tako da se naziru samo krajevi i ukrasite dinstanim pečurkama i peršunovim listom. Možete poslužiti ovako ili svakom na poseban tanjir, po želji.

Primjedbe