Kačamak nije više hrana siromašnih

Kačamak je poznat još iz dalekog Srednjeg veka i tada se pravio od ječma, prosa, heljde. Kasnije, a i danas se priprema od kukuruznog brašna. Kačamak je vekovima bio hrana za siromašne u pravom smislu te reči. Tokom devetnaestog veka bio je gastronomski uvažavan zbog sposobnosti da se udružuje sa najrazličitijim ukusima, stvarajući tako jela iznenađujuće raznovrsnosti.

Kačamak se u raznim delovima sveta jede na razne načine. Negde ga jedu tvrđeg, negde mekšeg, negde od sitnog, negde od krupnog, a negde od mešanog brašna. U Crnoj gori ga pripremaju od krupnijeg brašna, mlevenog u mlinu, tuku ga drvenim tučkom dodajuću beli luk, krompir, kajmak ili slaninu. U Srbiji se sprema od sitnijeg brašna i ne tuče se. Postoji mnogo drugih naziva za ovo jelo, kao što su palenta, pura, žganci itd.

Klasično pravljenje kačamaka predviđa kotao (kazan) od bakra pun vode koji visi na vatri kamina (ognjista), za šta u savremenim uslovima ima vrlo malo prilike.

Danas je poznato da je kačamak vrlo vredna i korisna  namirnica, koja je pravi izvor energije i može da bude odlična zamena sa meso i ribu, a ne sadrži masnoće. Ako je pripremljena od žutog kukuruznog brašna, onda ima i antioksidativno dejstvo. Kačamak je veoma dobar za sve one koji imaju probleme sa varenjem. Kukuruzno brašno inače sadrži obilje karbohidrata, proteina, minerala, vitamina i vlakana, a njegova kalorijska vrednost je 362 kcal na 100 gr.

Danas postoje gotove instant smese, pa je ovo jelo vrlo lako i brzo pripremiti. Takođe, koristi se u bezbroj kombinacija sa ostalim namirnicama, tako da više nije samo hrana za siromašne. Kačamak je odličan i kao samostalno jelo uz vrlo malo dodataka. Ja lično ga obožavam i vrlo često ga jedem u kombinaciji sa grčkim jogurtom, a ponekad dodam i po 2-3 briketa seckanog spanaća. U prilogu posta je i osnovni recept za pripremu, onako kako ga ja pripremam.

Palenta sa grčkim jogurtom

Osnovni recept za kačamak (palentu)

Potrebno je: 7 dcl vode, 1 čaša (od jogurta) instant palente, 2 češnja sitno seckanog belog luka (ili beli luk u granulicama), 1 ravna kašičica soli, 2 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja, 2 kašike kisele pavlake.

Priprema: Pristavite vodu  na štednjak, dodajte ulje, seckani beli luk i so. Kad se voda smlači sipajte čašu palente i pustite da se rastopi, pa tek onda mešajte. Pred ključanje smanjite temperaturu i kuvajte još 5-6 minuta. Pred sam kraj dodajte 2 kašike pavlake.

Napomena: Pavlaku ne morate dodavati ako palentu jedete sa grčkim jogurtom, kao što to radim ja. Dodajem je samo kada palentu pripremam kao prilog uz neko drugo jelo.

Primjedbe