Kačamak je poznat još iz dalekog Srednjeg veka i tada se pravio od ječma, prosa, heljde. Kasnije, a i danas se priprema od kukuruznog brašna. Kačamak je vekovima bio hrana za siromašne u pravom smislu te reči. Tokom devetnaestog veka bio je gastronomski uvažavan zbog sposobnosti da se udružuje sa najrazličitijim ukusima, stvarajući tako jela iznenađujuće raznovrsnosti.
Kačamak se u raznim delovima sveta jede na razne
načine. Negde ga jedu tvrđeg, negde mekšeg, negde od sitnog, negde od krupnog,
a negde od mešanog brašna. U Crnoj gori ga pripremaju od krupnijeg brašna,
mlevenog u mlinu, tuku ga drvenim tučkom dodajuću beli luk, krompir, kajmak ili
slaninu. U Srbiji se sprema od sitnijeg brašna i ne tuče se. Postoji mnogo
drugih naziva za ovo jelo, kao što su palenta, pura, žganci itd.
Klasično pravljenje kačamaka predviđa kotao (kazan) od bakra pun vode koji visi na
vatri kamina (ognjista), za šta u savremenim uslovima ima vrlo
malo prilike.
Danas je poznato da je kačamak vrlo vredna i korisna
namirnica, koja je pravi izvor energije
i može da bude odlična zamena sa meso i ribu, a ne sadrži masnoće. Ako je
pripremljena od žutog kukuruznog brašna, onda ima i antioksidativno dejstvo. Kačamak
je veoma dobar za sve one koji imaju probleme sa varenjem. Kukuruzno brašno
inače sadrži obilje karbohidrata, proteina, minerala, vitamina i vlakana, a
njegova kalorijska vrednost je 362 kcal na 100 gr.
Danas postoje gotove instant smese, pa je ovo
jelo vrlo lako i brzo pripremiti. Takođe, koristi se u bezbroj kombinacija sa
ostalim namirnicama, tako da više nije samo hrana za siromašne. Kačamak je
odličan i kao samostalno jelo uz vrlo malo dodataka. Ja lično ga obožavam i
vrlo često ga jedem u kombinaciji sa grčkim jogurtom, a ponekad dodam i po 2-3 briketa seckanog spanaća. U prilogu
posta je i osnovni recept za pripremu, onako kako ga ja pripremam.
![]() |
Palenta sa grčkim jogurtom |
Osnovni recept za kačamak (palentu)
Potrebno je: 7 dcl vode, 1 čaša
(od jogurta) instant palente,
2 češnja sitno seckanog belog luka (ili beli luk u granulicama), 1
ravna kašičica soli, 2 kašike hladno ceđenog suncokretovog ulja, 2 kašike
kisele pavlake.
Priprema: Pristavite vodu na štednjak, dodajte ulje, seckani beli luk i so.
Kad se voda smlači sipajte čašu palente i pustite da se rastopi, pa tek onda
mešajte. Pred ključanje smanjite temperaturu i kuvajte još 5-6 minuta. Pred sam
kraj dodajte 2 kašike
pavlake.
Napomena: Pavlaku ne morate dodavati ako palentu
jedete sa grčkim jogurtom, kao što to radim ja. Dodajem je samo kada palentu
pripremam kao prilog uz neko drugo jelo.
Primjedbe
Objavi komentar