Potrebno je (za 6 osoba): 1,2 kg junećeg bifteka (srednji deo), 250 gr oljuštenog kestena, 150 gr slatke pavlake, 100 ml aromatičnog suvog vina, 50 ml belog vina, 3 male glavice crvenog luka, žalfija, ruzmarin, povrće (celer, mrkva, luk za bolji ukus pečenja), ekstrakt mesa (jača supa), puter, maslinovo ulje, so, biber u zrnu.
![]() |
Biftek punjen kestenom |
Priprema:
- Pospite biftek istucanim biberom, lukom isečenim na rebarca, žalfijom, ruzmarinom i ostavite da odstoji 1 sat. Potom dugačkim tankim nožem napravite otvor kroz sredinu mesa (kao na slici).
- Dva metalna kalupa cilindričnog oblika (za šaumrolne) stavite u napravljeni otvor, svaki sa jedne strane. Poslužiće da se otvor tokom ppečenja ne zatvori.
- Vežite koncem biftek, ali nemojte suviše stezati. On treba da posluži samo da bi biftek zadržao lep oblik tokom dalje pripreme. Sada ga na malo ulja i jačoj vatri u većem teflonskom tiganju propržite sa svih strana da lepo porumeni (oko 5 minuta).
- Stavite biftek
u vatrostalnu posudu, posolite, dodajte isečeno povrće, grančicu ruzmarina i
žalfije, pa nastavite pečenje u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 ⁰C oko 10
minuta. Izvadite iz pećnice i iz posude i ostavite da se ohladi.
Sok od pečenja ostavite za kasnije.
- U manju šerpu stavite 2 crvena luka isečena na rebarca, dodajte komadić putera, 50 gr pavlake, vino, so, biber i kesten. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta, dodajte toplu vodu po potrebi (oko 100 ml). Gotov kesten stavite u mikser i izmiksajte.
- Iz bifteka izvadite metalne kalupe. U poslastičarsku vrećicu stavite pripremljeni pire od kestena i napunite udubljenje u sredini. Vratite ga u pećnicu, dodajte aromatično vino i vratite u pećnicu. Pecite na 250 ⁰C 15 minuta. Izvadite meso. Sok od pečenja procedite, stavite na vatru i ostavite da kuva 5 minuta zajedno sa preostalom pavlakom, dodajte kašiku supe. Služite biftek isečen na komade i preliven prokuvanim sokom od pečenja. Dodajte prilog po vašem izboru (npr. bareni prokelj).
Napomena: Ukoliko ne volite krvavo meso,
produžite vreme pečenja po vašoj želji, na nešto nižoj temperaturi.
Primjedbe
Objavi komentar