JunećI biftek punjen kestenom

Potrebno je (za 6 osoba): 1,2 kg junećeg bifteka (srednji deo), 250 gr oljuštenog kestena, 150 gr slatke pavlake, 100 ml aromatičnog suvog vina, 50 ml belog vina, 3 male glavice crvenog luka, žalfija, ruzmarin, povrće (celer, mrkva, luk za bolji ukus pečenja), ekstrakt mesa (jača supa), puter, maslinovo ulje, so, biber u zrnu.

Biftek punjen kestenom

Priprema:

  1. Pospite biftek istucanim biberom, lukom isečenim na rebarca, žalfijom, ruzmarinom i ostavite da odstoji 1 sat. Potom dugačkim tankim nožem napravite otvor kroz sredinu mesa (kao na slici).
  2. Dva metalna kalupa cilindričnog oblika (za šaumrolne) stavite u napravljeni otvor, svaki sa jedne strane. Poslužiće da se otvor tokom ppečenja ne zatvori.
  3. Vežite koncem biftek, ali nemojte suviše stezati. On treba da posluži samo da bi biftek zadržao lep oblik tokom dalje pripreme. Sada ga na malo ulja i jačoj vatri u većem teflonskom tiganju propržite sa svih strana da lepo porumeni (oko 5 minuta).
  4. Stavite biftek u vatrostalnu posudu, posolite, dodajte isečeno povrće, grančicu ruzmarina i žalfije, pa nastavite pečenje u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 ⁰C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i iz posude i ostavite da se ohladi. Sok od pečenja ostavite za kasnije.
  5. U manju šerpu stavite 2 crvena luka isečena na rebarca, dodajte komadić putera, 50 gr pavlake, vino, so, biber i kesten. Poklopite i kuvajte oko 40 minuta, dodajte toplu vodu po potrebi (oko 100 ml). Gotov kesten stavite u mikser i izmiksajte.
  6. Iz bifteka izvadite metalne kalupe. U poslastičarsku vrećicu stavite pripremljeni pire od kestena i napunite udubljenje u sredini. Vratite ga u pećnicu, dodajte aromatično vino i vratite u pećnicu. Pecite na 250 ⁰C 15 minuta. Izvadite meso. Sok od pečenja procedite, stavite na vatru i ostavite da kuva 5 minuta zajedno sa preostalom pavlakom, dodajte kašiku supe. Služite biftek isečen na komade i preliven prokuvanim sokom od pečenja. Dodajte prilog po vašem izboru (npr. bareni prokelj).

Napomena: Ukoliko ne volite krvavo meso, produžite vreme pečenja po vašoj želji, na nešto nižoj temperaturi.

Primjedbe