Manje poznate vrste mesa su nešto što bi svakako trebalo uvrstiti u jelovnik.
To je veoma važno ukoliko želite da se pravilno hranite. Izbor i količina namirnica su jednako važni za sve dnevne obroke, od doručka, glavnog obroka i užine do večere. U ovom postu je fokus stavljen na glavni obrok i popodnevnu užinu, na njihovu kalorijsku vrednost i glikemijski indeks namirnica, kao i manje zastupljene kvalitetne vrste mesa. Ovo je posebno važno za one koji svoju telesnu težinu žele dovesti u normalu ili je držati pod komtrolom.
Već znamo da
prilikom pravilnog sastavljanja jelovnika treba uzimati u obzir ne samo
količinu hrane, već i njenu strukturu, kalorijsku vrednost kao i glikemijski
indeks. Osnovno je pravilo da se u okviru određene kategorije namirnica uvek
trebaju odabrati one sa nižim glikemijskim indeksom i manjim sadržajem
životinjskih masnoća. Nijedna vrsta namirnica, osim povrća, se ne sme uzimati u
neograničenim količinama.
Ako budete
pripremali sopstvene recepte, masna mesa zamenite nemasnim ili još bolje manje
poznatim vrstama mesa kao što je: zečetina, divljač, meso noja, a pre svega u svoj
jelovnik uvrstite što više ribe. Pokušajte da smanjite količinu priloga uz meso
(sa aspekta glikemijskog indeksa najbolje su mahunarke, basmati pirinač, bareni
krompir bez masnoća). Ako pripremate testenine ili rižoto neka osnovne
namirnice bude manje, a dodajte više povrća ili parče mesa. Tako ćete ograničiti
količinu priloga, a očuvati zapreminu unete hrane, pa nećete imati osećaj
gladi.
![]() |
Riba i zečetina |
Primeri glavnog jela
Pečeno pile, krompir, salata od krastavaca: 1470 kJ
·
100
gr piletine
·
100
gr krompira
·
150
gr svežeg krastavca, so, biber, nekalorični zaslađivač
Oprano pile posoliti, po ukusu začiniti, preliti vodom
i staviti da se peče. Krompir obariti i zapeći na masnoći pored piletine.
Stejk od lososa sa povrćem: 1620 kJ
·
100
gr lososa
·
200
gr brokolija
·
100
gr krompira, limun, so, kim
Losos i povrće
skuvati na pari i posoliti. Servirati sa barenim krompirom, a ribu poprskati
limunovim sokom.
________________________________
Što se tiče
popodnevne užine, ako ste u fazi mršavljenja, idealno bi bilo u to vreme jesti
povrće na razne načine. Salatama možete dodati jogurt sa malim procentom
masnoće ili posni sremski sir. Brza užina može biti niskokalorični jogurt ili
kiselo mleko, komad voća ili parče sira, 10 oraha i sl. Ako za popodnevnu užinu
uzmete namirnicu sa visokim glikemijskim indeksom, npr. slatkiš, hleb ili kiflu
od belog brašna, veoma brzo ćete ogladneti i onda ćete za večeru pojesti mnogo
više.
Po nekom
pravilu od unešemih 5000 kJ dnevno večera treba da se sastoji od 1400 kJ.
Dakle, večera ne bi trebalo da bude obimna. Trebalo bi večerati barem 2 sata
pre nego što idete na spavanje. Za večeru možete, po ukusu, da pripremite neko
toplo jelo ili razne vrste salata.
Primjedbe
Objavi komentar