Manje poznate vrste mesa

Manje poznate vrste mesa su nešto što bi svakako trebalo uvrstiti u jelovnik. 

To je veoma važno ukoliko želite da se pravilno hranite. Izbor  i količina namirnica su jednako važni za sve dnevne obroke, od doručka, glavnog obroka i užine do večere. U ovom postu je fokus stavljen na glavni obrok i popodnevnu užinu, na njihovu kalorijsku vrednost i glikemijski indeks namirnica, kao i manje zastupljene kvalitetne vrste mesa. Ovo je posebno važno za one koji svoju telesnu težinu žele dovesti u normalu ili je držati pod komtrolom.

Već znamo da prilikom pravilnog sastavljanja jelovnika treba uzimati u obzir ne samo količinu hrane, već i njenu strukturu, kalorijsku vrednost kao i glikemijski indeks. Osnovno je pravilo da se u okviru određene kategorije namirnica uvek trebaju odabrati one sa nižim glikemijskim indeksom i manjim sadržajem životinjskih masnoća. Nijedna vrsta namirnica, osim povrća, se ne sme uzimati u neograničenim količinama.

Ako budete pripremali sopstvene recepte, masna mesa zamenite nemasnim ili još bolje manje poznatim vrstama mesa kao što je: zečetina, divljač, meso noja, a pre svega u svoj jelovnik uvrstite što više ribe. Pokušajte da smanjite količinu priloga uz meso (sa aspekta glikemijskog indeksa najbolje su mahunarke, basmati pirinač, bareni krompir bez masnoća). Ako pripremate testenine ili rižoto neka osnovne namirnice bude manje, a dodajte više povrća ili parče mesa. Tako ćete ograničiti količinu priloga, a očuvati zapreminu unete hrane, pa nećete imati osećaj gladi.

Riba i zečetina

Primeri glavnog jela

Pečeno pile, krompir, salata od krastavaca: 1470 kJ

·         100 gr piletine

·         100 gr krompira

·         150 gr svežeg krastavca, so, biber, nekalorični zaslađivač

Oprano pile posoliti, po ukusu začiniti, preliti vodom i staviti da se peče. Krompir obariti i zapeći na masnoći pored piletine.

Stejk od lososa sa povrćem: 1620 kJ

·         100 gr lososa

·         200 gr brokolija

·         100 gr krompira, limun, so, kim

Losos i povrće skuvati na pari i posoliti. Servirati sa barenim krompirom, a ribu poprskati limunovim sokom.

________________________________

Što se tiče popodnevne užine, ako ste u fazi mršavljenja, idealno bi bilo u to vreme jesti povrće na razne načine. Salatama možete dodati jogurt sa malim procentom masnoće ili posni sremski sir. Brza užina može biti niskokalorični jogurt ili kiselo mleko, komad voća ili parče sira, 10 oraha i sl. Ako za popodnevnu užinu uzmete namirnicu sa visokim glikemijskim indeksom, npr. slatkiš, hleb ili kiflu od belog brašna, veoma brzo ćete ogladneti i onda ćete za večeru pojesti mnogo više.

Po nekom pravilu od unešemih 5000 kJ dnevno večera treba da se sastoji od 1400 kJ. Dakle, večera ne bi trebalo da bude obimna. Trebalo bi večerati barem 2 sata pre nego što idete na spavanje. Za večeru možete, po ukusu, da pripremite neko toplo jelo ili razne vrste salata.

Primjedbe