Da je zdrava ishrana i dalje velika nepoznanica pokazuju mnoga predubeđenja.
Ona su uglavnom vezana za konzumiranje namirnica i nekada mogu da budu tačna, a nekada su netačna.
Stručnjaci smatraju da je, na primer, mišljenje
da je pavlaka masna netačno i da je to čak namirnica sa najmanje masnoće. Treba
imati u vidu i lajt verzije pavlake koje sadrže 4,5 ili 15 odsto masnoće, dok
normalna pavlaka sadrži 30 odsto. Poređenja radi, ulje sadrži 100 odsto masnoće,
buter 82 odsto, a margarin između 35 i 40 odsto. Treba, međutim, imati u vidu
da, pošto je pavlaka zasnovana na mleku, ona sadrži zasićene masne kiseline,
koje mogu biti štetne ukoliko se prekomerno konzumiraju.
Tačno je mišljenje da izbacivanje skroba iz
ishrane, da bi se održala kilaža, predstavlja grešku. Nutricionisti ističu da
je čak i kod osoba koje godinama nisu konzumirale skrob zbog kilaže došlo do
nastavka njegovog smanjivanja i nakon njegovog ponovnog konzumiranja. Skrob
obezbeđuje organizmu energiju potrebnu za njegovo dobro funkcionisanje. U
ljudskom organizmu postoje ćelije, kao što su crvena krvna zrnca, koje ne mogu
da funkcionišu bez ugljenih hidrata, kojima pripada i skrob.
Nutricionisti ocenjuju stav da je bio-hrana zdravija od obične
kao pogrešan, jer ona sadrži samo malo više mikronutrijenata (hranljivih sastojaka) od obične,
što nije od nekog velikog značaja. Prednost te hrane je, međutim, u tome što
skoro uopšte ne sadrži pesticide, hormone i raznorazne konzervanse, za razliku
od klasične hrane.
Stručnjaci navode i da je tačan stav da su sva
ulja veoma bogata masnoćom, pa čak i maslinovo. Konzumiranjem 100 gr ulja,
unese se i 900 kalorija. Ulja su, kako ističu stručnjaci, najkaloričnija
prehrambena namirnica bez obzira na vrstu.
Stav nutricionista i pravilna ishrana
Nutricionisti ističu da je moderan način ishrane
mnogo bogatiji gotovim proizvodima, suviše masnim, slatkim i slanim. Oni zato
navode da je ponekad dovoljno vratiti se na jednostavniji i zdraviji način
ishrane, zasnovan na onom koji su primenjivali naši preci. On je zasnovan na
konzumiranju voća i povrća, ribe, mesa i jaja, ali u umerenoj količini.
Pravilna ishrana nisu dijete već navike u ishrani koje se polako stiču i
donose velike benefite po naše zdravlje. Osnovni principi pravilne ishrane,
odnosno zdrav način ishrane, su izbor zdravih namirnica, raznovrsnost u ishrani
i unos hrane prilagođen potrebama svakog organizma ponaosob.
____________________________
Preuzeto sa sajta: novamustrica.rs
Primjedbe
Objavi komentar