Vrlo ukusna pečena ćurka sa nadevom od mlevenog svinjskog mesa.
Potrebno je (za 12 osoba):
1 ćurka od oko 5 kg, 125 ml maslinoog ulja, 125 gr
rastopljenog putera.
Fil sa
bademom ili slaninom: 2 kačike
maslinovvog ulja, 1 sitno iseckan luk, 100 gr badema (ili slanine ako volite), 50 gr suvog grožđa
(ili suvih šljiva), 1
kašika rendane korice limuna, 80 ml soka od limuna, 250 gr usitnjenog svežeg
peciva.
Dodatak: 60 gr putera, 6 komada seckanog mladog
luka, 80 ml belog vinskog sirćeta,2 kašike zelenog bibera u zrnu, 400 gr
mlevenog svinjskog mesa, 1 lako ulupano jaje.
Sos: 30 gr brašna, 375 ml
pileće supe, 125 ml belog vina, 60 ml slatkog šerija.
Priprema:
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Operite ćurku hladnom
vodom spolja i iznutra, obrišite je salvetom i premažte topljenim puterom i
uljem. Uradite fil od badema ili šljive na sledeći način: ispržite na ulju luk (1-2 minuta),
dodajte ostale sastojke, izmešajte i celu sadržinu stavite u unutrašnjost
ćurke. Otvor zatvorite drvenim štapićem.
Dodatak: Rastopite
puter u tavi, dodajte seckani mladi luk i dinstajte 2 minuta, zatim dodajte
sirće i zeleni biber, pa ostavite da vri 5 minuta. Dodajte ostale sastojke,
skinite sa ringle i sve dobro izmešajte kašikom. Polovinu ove mase upotrebite
za fil ispod kože vrata ćurke (
kožu sastavite štapićem za ražnjiće), a od druge polovine napravite kuglice i
ispecite ih reš u tiganju. Batake vežite čvrstim vretenastim koncem. Pokrijte
ćurku alu folijom i pecite u rerni oko 2 sata, a zatim skinite alu foliju i
pecite još 30-60 minuta. Polivajte svakih 15 minuta
tečnošću koja se stvara u tepsiji.
Pred kraj
pečenja odlijte tečnost iz tepsije u tiganj, dodajte brašno i kuvajte oko 4
minuta uz stalno mešanje. Odvojeno pomešajte supu, belo vino i šeri, pa polako
sipajte u masu od brašna. Sačekajte da ponovo provri i mešajte dok se dobro ne
zgusne i ujednači. Dodajte so i biber po ukusu. Servirajte uz pečenu ćurku i
loptice od mlevenog mesa.
____________________________________
Primjedbe
Objavi komentar