Ćurka punjena filom od mlevenog mesa

Vrlo ukusna pečena ćurka sa nadevom od mlevenog svinjskog mesa.

Potrebno je (za 12 osoba): 1 ćurka od oko 5 kg, 125 ml maslinoog ulja, 125 gr rastopljenog putera.

Fil sa bademom ili slaninom: 2 kačike maslinovvog ulja, 1 sitno iseckan luk, 100 gr badema (ili slanine ako volite), 50 gr suvog grožđa (ili suvih šljiva), 1 kašika rendane korice limuna, 80 ml soka od limuna, 250 gr usitnjenog svežeg peciva.

Dodatak: 60 gr putera, 6 komada seckanog mladog luka, 80 ml belog vinskog sirćeta,2 kašike zelenog bibera u zrnu, 400 gr mlevenog svinjskog mesa, 1 lako ulupano jaje.

Sos: 30 gr brašna, 375 ml pileće supe, 125 ml belog vina, 60 ml slatkog šerija.

Punjena pečena ćurka

Priprema: Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. Operite ćurku hladnom vodom spolja i iznutra, obrišite je salvetom i premažte topljenim puterom i uljem. Uradite fil od badema ili šljive na sledeći način: ispržite na ulju luk (1-2 minuta), dodajte ostale sastojke, izmešajte i celu sadržinu stavite u unutrašnjost ćurke. Otvor zatvorite drvenim štapićem.

Dodatak: Rastopite puter u tavi, dodajte seckani mladi luk i dinstajte 2 minuta, zatim dodajte sirće i zeleni biber, pa ostavite da vri 5 minuta. Dodajte ostale sastojke, skinite sa ringle i sve dobro izmešajte kašikom. Polovinu ove mase upotrebite za fil ispod kože vrata ćurke ( kožu sastavite štapićem za ražnjiće), a od druge polovine napravite kuglice i ispecite ih reš u tiganju. Batake vežite čvrstim vretenastim koncem. Pokrijte ćurku alu folijom i pecite u rerni oko 2 sata, a zatim skinite alu foliju i pecite još 30-60 minuta. Polivajte svakih 15 minuta tečnošću koja se stvara u tepsiji.

Pred kraj pečenja odlijte tečnost iz tepsije u tiganj, dodajte brašno i kuvajte oko 4 minuta uz stalno mešanje. Odvojeno pomešajte supu, belo vino i šeri, pa polako sipajte u masu od brašna. Sačekajte da ponovo provri i mešajte dok se dobro ne zgusne i ujednači. Dodajte so i biber po ukusu. Servirajte uz pečenu ćurku i loptice od mlevenog mesa.

____________________________________



Primjedbe